Transnistria stiri: 1424
Eurovision stiri: 508
Preşedintele stiri: 4002

La Chişinău urmează să fie deschis un Centru naţional de formare în securitate cibernetică

24 oct. 2023,, 20:15   Societate
1923 0

La Chişinău urmează să fie deschis un centru de formare în securitate cibernetică.

Este vorba despre o academie specializată, ce va activa în cadrul Universitatăţii Tehnice din Moldova. Finanţatorii şi responsabilii de proiect au mers pe şantier pentru că lucrările ar urma să se încheiate la primăvară.

În acest loc, la demisol, vor fi amenajate 12 încăperi din cadrul Academiei de Securitate Cibernetică. Acestea vor fi maxim securizate, dotate cu tehnologii de ultimă generaţie pentru a nu le permite hackerilor să aibă acces la informaţii.

Sediul Academiei de Securitate Cibernetică va avea o suprafaţă de o mie de metri pătraţi, cu săli de instruire, laboratoare performante, dar şi o sală de evenimente cu peste 400 de locuri.

Dinu Ţurcanu, prorector Digitalizare, UTM. „ Vorbim despre insclusiv instruirea funcţionarilor publici din autorităţile locale şi centrale în măsuri ce ţin de securitatea cibernetică, pentru minimizarea incidentelor de securitate dar şi minimizarea riscurilor pentru a preveni anumite incidente de securitate”.


Dumitru Cărbune, proiectant-designer: „Spaţiile interioare ale laboratoarelor au fost concepute cu materiale moderne care corespund cerinţelor tehnice anti incendiu, fon izolare, durabile în timp, la fel au fost utilizate sistemele de ventilaţie”.

Academia este creată cu sprijinul Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională, a Guvernului Suediei şi Google, care a contribuit cu aproximativ 700 de mii de dolari.

Mark Simakovsky, adjunctul asistentului administratorului USAID: „USAID va oferi un suport considerabil pentru acest proiect. Este vorba de aproape un milion de dolari investiţi în securitatea cibernetică a Republicii Moldova, o parte va fi pentru această instituţie. USAID oferă sprijin nu doar pentru crearea infrastructurii, dar şi asistenţă tehnică”.

Dumitry Alaiba, ministrul Dezvoltării Economice şi Digitalizării: „Trebuie să investim în rezilienţa noastră online, rezilienţa noastră cibernetică şi de aceea avem nevoie de un spaţiu, unde există expertiză, unde există posibilitate pentru oameni să-şi valorifice talentul şi să creăm aceşti experţi”.

Investiţia în Academia de Securitate Cibernetică din Republica Moldova se ridică la cinci milioane de dolari americani.

1
0
0
0
8

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?