Criza energetică stiri: 783
Preşedintele stiri: 3233
Puterea stiri: 7326
Obiectiv european stiri: 283

La Bălți va fi deschis cel mai mare centru regional de inovații și transformări

3 iun. 14:00   Societate
1364

La Bălți va fi lansat în curînd cel mai mare centru regional de inovații și transformări tehnologice Nortek.

Potrivit autorităților, acesta reprezintă startul pentru dezvoltarea economică sustenabilă a regiunii, prin transformare tehnologică a domeniilor conexe, cu soluții și instrumente bazate pe tehnologii avansate.

Transformarea inovativă a mun. Bălți a fost subiectul cheie al Forumului „Bălți for Digital Transformation”, care a fost organizat în premieră de către Asociația pentru Dezvoltarea Comunicațiilor Electronice și Tehnologiilor Inovaționale (ACETI), cu susținerea partenerilor externi de dezvoltare USAID și Suedia, în cadrul Proiectului Tehnologiile Viitorului, dar și grație eforturilor Primăriei municipiului Bălți.

Ion Bodrug, președinte ACETI: „Misiunea noastră este de a consolida ecosistemul IT din regiunea de nord a țării, prin avansarea în digitalizarea IMM-urilor tradiționale din agricultură, industria beauty, producție, legînd afacerile IT de întreprinderile mici și mijlocii regionale pentru adoptarea de soluții tehnologice”

Procesul de transformare digitală a municipiului va fi dezvoltat în cadrul a două direcții: Digital Innovation Hub of Moldova și a Conceptului de Smart City. În cadrul Forumului „Bălți for Digital Transformation” a fost lansat dialogul public privind dezvoltarea acestui concept și au fost punctate acțiunile care urmează a fi desfășurate în perioada următoare.


Pentru a optimiza activitățile și pentru a spori eficiența în interacțiunea dintre autoritățile locale și beneficiarii de servicii publice prestate la nivel local, Agenția de Guvernare Electronică a lansat mobiSign și Conceptul SIA e-APL, care va putea fi implementat inclusiv în regiunea de nord a țării. Acest instrument digital va ridica performanța guvernării la nivel local și calitatea serviciilor publice de care va beneficia cetățeanul, dar și antreprenorii locali.

Forumul „Bălți for Digital Transformation” a reunit peste 200 de participanți din municipiul Bălți, alte regiuni ale Republicii Moldova, dar și de peste hotare. Printre invitați au fost reprezentanții administrației publice centrale și locale, companiile IT membre ACETI, dar și instituțiile de învățămînt din municipiu și regiunea de nord.

0

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Moldova, împreună cu Ucraina, a primit statutul de țară candidată la UE. Cum, în opinia dumneavoastră, se va schimba viața moldovenilor?
Cartea neamuluiКатрук Валерий
Balade despre strămoșiСандуляк Владислав