X 
Cazul Șor stiri: 599

Judecătorii Curții Supreme de Justiție și candidații la această funcție vor fi supuși evaluării externe

30 mar. 13:35   Societate
1808 0

Judecătorii și candidații la funcția de judecător al Curții Supreme de Justiție (CSJ) vor fi supuși evaluării externe. Un PROIECT de lege care prevede acest lucru a fost votat, în a doua lectură, în cadrul ședinței plenare de astăzi.

Evaluarea integrității judecătorilor CSJ reprezintă o obligație asumată de Republica Moldova atît la nivel național, cît și la nivel internațional. Această reformă este una dintre condiționalitățile de bază din Acordul de Asociere Republica Moldova – Uniunea Europeană. Scopul acestei inițiative este sporirea calității actului de justiție și asigurarea numirii unor judecători imparțiali și integri.

Evaluarea CSJ va fi efectuată de o Comisie de evaluare, în termen de șase luni de la demararea procedurii. Mai exact, membrii Comisiei vor analiza informații referitoare la integritatea etică și financiară atît a actualilor judecători CSJ, cît și a candidaților la funcțiile vacante. De menționat că exercițiul de evaluare va fi aplicat o singură dată.

Raportul privind promovarea sau nepromovarea evaluării integrității etice și financiare va fi transmis către Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), care va lua o hotărîre finală. CSM poate respinge raportul și dispune o singură dată reluarea procedurii de evaluare, dacă constată anumite erori procedurale și anumite circumstanțe. În același timp, hotărîrea CSM privind nepromovarea evaluării va avea drept rezultat eliberarea din funcție a judecătorilor. Acest lucru va avea ca efect lipsirea dreptului de a exercita funcția de judecător timp de șapte ani din data rămînerii definitive a hotărîrii Consiliului Superior al Magistraturii.

Totodată, hotărîrea CSM privind nepromovarea evaluării integrității poate fi contestată. Cererea va fi examinată în cadrul Curții Supreme de Justiție, de un complet format din trei judecători care nu au activat în CSJ pînă la data de 31 decembrie 2022. Această cerință este necesară pentru a evita corporatismul, conflictele de interese și subiectivismul.


Proiectul de lege a fost votat, în a doua lectură, de 63 de deputați.

1
0
0
0
3

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum apreciați activitatea Serviciului 112, mai ales, în contextul intemperiilor?