X 
Transnistria stiri: 1392
Preşedintele stiri: 4027

Curtea Supremă de Justiție a respins cererea unei foste judecătoare

25 mar. 15:07   Societate
2208 0

Curtea Supremă de Justiție (CSJ) a respins pe 21 martie cererea fostei magistrate, Tamara Chişca-Doneva, împotriva Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) privind anularea hotărîrii cu privire la demiterea judecătoarei din 25 august 2023.

Fosta judecătoare a CSJ a cerut să fie obligat CSM să emită o hotărîre cu privire modificarea termenului eliberării din funcția de judecător, începînd cu 14 iunie 2024, dar nu mai tîrziu de data cînd președintele Republicii Moldova va numi, la propunerea CSM, nouă judecători evaluați în conformitate cu prevederile Legii nr. 65/2023 privind evaluarea externă a judecătorilor şi a candidaților la funcția de judecător al CSJ.

În cadrul ședinței din 25 august 2023, membrii CSM au acceptat demisia președintei interimare, începînd cu data examinării cererii, adică aceeași zi, notează Noi.md cu referire la anticoruptie.md.

Tamara Chișca-Doneva a cerut ca cererea de demisie să fie acceptată pe 25 august, iar plecarea propriu-zisă să aibă loc peste un an pe 14 iunie 2024 sau în momentul în care șefa statului va numi la propunerea Consiliului noii magistrați ai CSJ. Ea a argumentat condiția prin faptul că volumul de muncă la CSJ este foarte mare.

Cu toate acestea, ea a refuzat să participe la exercițiul de evaluare extraordinară pentru că a trecut deja printr-un proces de evaluare atunci cînd a fost percheziționată și a fost pornită o anchetă pe numele ei.


Chișca-Doneva era suspectată că, în 2014-2021, deținînd funcția de judecător, a obținut o mărire substanțială a patrimoniului său și a membrilor familiei sale. Acum, pe agenda CSJ există o cauză legată de legalitatea efectuării perchezițiilor.

2
1
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?