X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 4001

Irina Vlah: Criza energetică cu care ne confruntăm nu este creată de noi

23 aug. 2022,, 22:00   Societate
3291 0

Guvernatorul Găgăuziei, Irina Vlah, a avut o întrevedere cu primarii din raionul Comrat, în cadrul căreia s-a discutat despre pregătirea instituțiilor publice pentru următoarea perioadă de încălzire, informează Noi.md cu referire la provincial.md.

Guvernul a elaborat un Proiect de Decret pentru a preveni și a atenua consecințele unei crize energetice în cazul unei limitări a furnizării de gaze naturale. Măsurile de răspuns prevăzute în acest document și care implică tranziția la combustibili alternativi nu corespund realităților din Găgăuzia și din alte regiuni ale Republicii Moldova.

Din cele 131 de instituții publice din autonomie, doar 5 pot fi încălzite cu cărbune, lemn sau biocombustibili. Reechiparea cazanelor existente care funcționează pe gaz natural ar necesita investiții mari și mai mult de un an de muncă. În plus, din cauza creșterii puternice a cererii, prețurile pentru cazanele cu combustibil solid și încălzitoarele electrice au crescut de 1,5 – 2 ori.

Autoritățile centrale propun să compenseze parțial deficitul de resurse energetice prin tăierea în masă a lemnului care nu este inclus în fondul forestier. În Moldova, plantațiile forestiere ocupă mai puțin de 15% din teritoriul țării, iar în Găgăuzia această cifră este de două ori mai mică. În mare parte din cauza reducerii masive a plantațiilor forestiere și a centurilor forestiere, țara noastră se confruntă cu secetă la fiecare 2-3 ani, se acumulează modificări ireversibile în ecosistem, starea atmosferei, a solurilor și a apelor subterane se deteriorează.

Tot în cadrul ședinței s-a marcat că măsurile propuse de Guvern pentru trecerea la învățarea online în lunile de iarnă vor afecta negativ calitatea educației. În locul acestei măsuri, în Găgăuzia, se oferă opțiunea de a trece la un studiu de șase zile și de a transfera vacanțele în perioada de iarnă.


„Criza energetică cu care ne confruntăm nu este creată de noi, dar consecințele ei afectează negativ bunăstarea fiecărei familii din Republica Moldova. Din cauza creșterii de trei ori a tarifului la gaze naturale și a creșterii prețurilor la alimente, calitatea vieții locuitorilor țării este în scădere, este posibil ca autoritățile publice locale să nu poată asigura funcționalitatea grădinițelor, școlilor, spitalelor și altor instituții publice iarna aceasta. Sarcina noastră este să adoptăm o abordare responsabilă în rezolvarea problemelor cetățenilor noștri, să fim aproape de oameni în această perioadă dificilă și să facem totul pentru a minimiza pierderile. Toate nivelurile de guvernare trebuie să fie responsabile în vremuri de criză. Autoritățile autonomiei sînt în favoarea ca autoritățile centrale să ducă o politică externă în beneficiul cetățenilor noștri”, a spus Irina Vlah.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?