X 
Transnistria stiri: 1422
Eurovision stiri: 505
Preşedintele stiri: 3993

Ioniță: Piața imobiliară din Republica Moldova este într-o ușoară creștere

17 noi. 2023,, 16:30   Societate
819 0

Piața imobiliară din Republica Moldova este într-o ușoară creștere, iar dobînzile la credite scad, a afirmat expertul în economie de la IDIS „Viitorul”, Veaceslav Ioniță.

Potrivit acestuia, în lunile iulie-septembrie, a crescut atît numărul apartamentelor vîndute, cît și prețul acestora. Astfel, prețul unui apartament nou este de circa 950 de euro per metrul pătrat, iar un apartament la mîna a doua se vinde cu aproximativ 720 de euro metrul pătrat. Creșterea se va menține și în lunile următoare.

Analistul economic, Veaceslav Ioniță mai spune că o familie în care lucrează ambii parteneri are nevoie de peste șapte ani pentru a cumpăra un apartament de 70 de metri pătrați. Pentru comparație, în anii 2002-2009, un apartament putea fi cumpărat în peste 30 de ani. Potrivit lui, situația actuală este comparabilă cu cea din Europa.

„Pînă în 2016, practic, cetățenii nu-și puteau permite să cumpere un apartament, deoarece, deservirea creditului bancar era mai mare decît veniturile pe care le obțineau ambii membri ai familiei. Începînd cu 2007, situația s-a îmbunătățit, iar în 2020 am ajuns la situația că dacă ai 30% din bani, jumătate din salariul unui soț mergea pentru deservirea creditului celălalt rămînea. Acum, accesibilitatea creditelor a devenit mai bună”, a menționat Veaceslav Ioniță.

În același timp, în lunile iulie-septembrie, dobînda medie pentru un credit ipotecar a scăzut sub 10%, în timp ce la începutul anului depășea 12%.


Totodată, expertul susține că accesul la un credit ipotecar este mai facilă. Actualmente, din venitul mediu al unei familii circa 53% este acordat pentru creditul ipotecar.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?