X 
Arşiţa stiri: 185
Jocurile Olimpice stiri: 141
Transnistria stiri: 1412

Agenții imobiliari "luați la ochi". Activitatea acestora va fi reglementată prin lege

20 iun. 17:30   Economie
3479 0

Astăzi, deputatul PAS Radu Marian, alături de colega sa Marina Morozova, a anunțat un nou proiect legislativ menit să aducă mai multă transparență și ordine în sectorul agenților imobiliari din Moldova, transmite Noi.md

Potrivit lui, acesta vine ca răspuns la numeroasele plîngeri primite de la cetățeni privind prețurile mari la apartamente, comisioanele exagerate și lipsa de profesionalism din partea unor agenți imobiliari.

„Împreună cu colega mea Marina Morozova, am anunțat azi un proiect care să aducă mai multă transparență și ordine în rîndul agenților imobiliari,” a anunțat deputatul. „Am primit foarte multe plîngeri de la cetățeni, care se plîng pe prețuri mari la apartamente, comisioane exagerate, lipsă de transparență și neprofesionalism de la unii din agenți. Noi am auzit nemulțumirile dvs. și venim cu un set de propuneri legislative.”

Noile Propuneri Legislative:

1️⃣ *Introducerea unei proceduri de autorizare a agenților imobiliari*
„Aceștia vor trebui să urmeze niște cursuri pentru a obține calitatea de agent imobiliar profesionist,” a explicat Radu Marian.


2️⃣ *Crearea unui Registru electronic de stat al agenților imobiliari*
„În acest registru vor fi înregistrați toți agenții imobiliari profesioniști. Astfel, cetățenii vor putea verifica dacă persoana care îi oferă servicii este autorizată sau nu. Cei care nu vor fi incluși în registru nu vor putea activa în calitate de agent imobiliar.”

3️⃣ *Obligarea agenților imobiliari să presteze serviciile exclusiv în baza unui contract*
„Contractul va trebui să includă informații esențiale ca natura serviciilor prestate, onorariu/comision perceput, drepturile și obligațiile părților etc. Acordurile și promisiunile verbale nu întotdeauna funcționează.”

4️⃣ *Introducerea fiscalizării*
„Agentul imobiliar va fi obligat să elibereze un bon de plată/confirmare a plății pentru toate plățile pe care le percepe de la clienții săi.”

5️⃣ *Crearea unui Registru electronic al tranzacțiilor imobiliare*
„Fiecare tranzacție imobiliară intermediată de un agent imobiliar va fi inclusă în acest registru. Acesta va trebui să introducă date cu referire la locul aproximativ al imobilului, suprafața acestuia, prețul, comisionul perceput de agent etc. Planificăm ca acest registru al tranzacțiilor să fie disponibil public într-o anumită formă (care să respecte datele personale). Vrem să facem asta pentru a crește transparența acestor tranzacții, astfel ca potențiali cumpărători să fie informați și să fie redus riscul ca aceștia să fie jecmăniți de comisioane exagerate.”

„Oamenii, atunci cînd fac tranzacții imobiliare, trebuie să aibă toată informația la îndemînă referitor la condițiile apartamentului, starea blocului, comisioane, să poată compara mai ușor prețul în raport cu alte oferte din zonă și să poată vedea dacă agentul este unul de încredere sau nu. Mai multă ordine și transparență va duce și la mai multă concurență loială în acest sector,” a concluzionat Radu Marian.

8
0
0
0
3

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?
CAII MOLDOVENEȘTI, ÎN CENTRUL UNUI SCANDAL!Сандуляк Владислав