X 
Transnistria stiri: 1382
Eurovision stiri: 504
Preşedintele stiri: 3997

Începe evaluarea integrității reprezentanților din societatea civilă, selectați de Guvern

13 sep. 2023,, 15:57   Societate
2282 0

Doi reprezentanți ai societății civile, selectați de Guvern pentru suplinirea funcției vacante de membru al Consiliului Superior al Procurorilor (CSP), vor fi evaluați de Comisia Pre-Vetting în perioada următoare, notează Noi.md.

Este vorba despre Radu MÎRZA, expert în justiție, statul de drept și drepturile omului, și Mihail SORBALO, conferențiar universitar la Catedra Drept Public a Facultății de Drept de la ULIM. Astăzi, Comisia a transmis candidaților formularul Declarației pentru 5 ani. Declarația completată, precum și oricare alte documente adiționale în funcție de caz, urmează să fie returnate Comisiei prin e-mail, până la sfârșitul zilei de 20 septembrie 2023.

Declarația pentru 5 ani este un document care include informațiile privind bunurile și interesele personale ale candidaților, dar și lista persoanelor apropiate din sistemul judiciar, al procuraturii și din serviciul public, așa cum prevede art. 9 alin. (2) din Legea nr.26/2022 privind unele măsuri aferente selectării candidaților la funcția de membru în organele de autoadministrare ale judecătorilor și procurorilor. Dacă candidații nu au fost anterior subiecți ai declarării averilor și intereselor personale, conform Legii nr. 133/2016, aceștia urmează să completeze declarații de avere și interese personale pentru fiecare din ultimii cinci ani (perioada 2018 – 2022) pentru care nu a fost depusă o declarație anuală.

După recepționarea declarațiilor, Comisia Pre-Vetting va analiza veniturile și proprietățile candidaților și ale familiilor acestora, în temeiul unor cercetări extinse a datelor relevante evaluării, colectate din sistemele informaționale publice, acumulate de la persoane fizice și juridice, și în urma comunicării ulterioare cu candidații.

În scopul informării prealabile, pe data de 6 septembrie 2023, Comisia a transmis candidaților un exemplu completat de Declarație pentru 5 ani, pentru a le oferi mai mult timp pentru colectarea informațiilor necesare completării documentului. Adițional, candidații au primit spre completare Chestionarul privind integritatea etică care, spre deosebire de Declarația pentru 5 ani, este unul voluntar. Chestionarul privind integritatea etică include întrebări referitoare la eventualele încălcări sau fapte, ce ar putea afecta integritatea etică a candidatului, și urmează a fi trimis Comisiei până pe 20 septembrie 2023. Modelul Declarației pentru 5 ani, răspunsurile la cele mai frecvente întrebări legate de completarea acesteia, precum și Chestionarul privind integritatea etică pot fi accesate pe site-ul Comisiei – https://vetting.md/chestionare/.


Este de menționat că, potrivit art. 9 alin. (2) din Legea nr. 26/2022, neprezentarea în termen a Declarației pentru 5 ani și a declarațiilor anuale, când e relevant, constituie temei pentru constatarea de către Comisie a nepromovării evaluării de către candidat.

Funcția de membru în CSP din partea societății civile, pentru care aspiră cei doi candidați, a devenit vacantă în aprilie 2023. Potrivit Legii cu privire la Procuratură, CSP este constituit din 10 membri. Cinci membri ai CSP sunt aleși de către Adunarea Generală a Procurorilor din rândul procurorilor în funcție, unul de la Procuratura Generală și patru de la procuraturile teritoriale și cele specializate, iar patru membri sunt aleși prin concurs din rândul societății civile, după cum urmează: unul de către Președintele Republicii, unul de către Parlament, unul de către Guvern și unul de către Academia de Științe a Moldovei. În același timp, președintele CSM (inclusiv interimar) este membru de drept al CSP.

0
0
0
0
3

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?