X 

În Republica Moldova a avut loc o conferință dedicată unui mare iluminator

13 sep. 19:45   Societate
2418 0

La Biblioteca regională din Comrat a avut loc o conferință dedicată aniversării a 85 de ani de la moartea protoiereului Mihail Ciachir.

Evenimentul a fost organizat de Centrul de Cercetări Științifice (CCS) ”M. Marunevici” din Găgăuzia, în colaborare cu Protopopiatul de Comrat.

După cum au subliniat participanții la conferință, rolul învățătorului Mihail Ciachir în dezvoltarea istoriei și culturii poporului găgăuz și moldovean este mare. În cadrul evenimentului comemorativ, s-a vorbit despre activitatea iluminatoare a lui Ciachir.

"Vor fi prezentate noi date din viața lui Mihail Ciachir, materiale din două colecții. În plus, astăzi va avea loc o prezentare a colecțiilor conferinței cu articole ale reprezentanților comunității științifice, oamenilor de știință străini care au studiat și continuă să studieze viața religioasă a regiunii din secolul al XIX-lea pînă în prezent. Toate acestea sînt dedicate memoriei lui Mihail Ciachir", a declarat secretarul științific interimar al Centrului de Cercetări Științifice ”M. Marunevici” Vitalie Boicov.

Despre cît de important este să cunoaștem și să ne amintim de contribuția lui Mihail Ciachir au vorbit reprezentanții inteligenței și ai lumii ortodoxe.


"Nu este o coincidență faptul că aici sînt prezenți angajați ai muzeului și profesori. Pentru că scopul nostru principal este să transmitem informații generației următoare și ei sînt cei care o vor răspîndi. Oamenii trebuie să știe despre Mihail Ciachir. Eu de multe ori spun că și istoricii moderni ar trebui să se bazeze pe el. Pentru că Ciachir a abordat cercetarea cu dragoste pentru poporul său. De aceea noi îi onorăm lucrările pînă în prezent", a spus Ivan Duminica, Doctor în științe istorice.

"Pentru poporul găgăuz, protoiereul Mihail Ciachir nu este doar un preot, el este un iluminator al poporului, atît găgăuz, cît și moldovean. Pentru poporul găgăuz este deosebit de important ca printre fiii săi să iasă o astfel de persoană care s-a dedicat lui Dumnezeu și oamenilor, pentru ca ei să înțeleagă despre ce se vorbește la slujbele divine, cum să te rogi corect. Mihail Ciachir și-a dedicat întreaga viață acestui lucru, traducînd în limba găgăuză Noul şi Vechiul Testament, cărți de rugăciuni și învățînd oamenii ce trebuie să învețe un preot, dar în limba sa maternă", a spus parohul Catedralei ”Sfîntul Ioan Botezătorul” din Comrat, părintele Petru.

Reamintim că anul 2021 în Găgăuzia a fost declarat anul comemorării iluminatorului găgăuz și moldovean Mihail Ciachir.

2
1
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum apreciați activitatea Serviciului 112, mai ales, în contextul intemperiilor?