X 
Transnistria stiri: 1442
Preşedintele stiri: 4063

În Moldova au avut loc lecturile Ciakir, dedicate marelui iluminator

1 mai. 2023,, 05:00   Societate
2546 0

În perioada 27-28 aprilie, în UTA Găgăuzia și în capitala Moldovei - Chișinău, a avut loc cea de-a zecea ediție aniversară a lecturilor Ciakir.

Acestea au fost pregătite de Centrul de știință și cercetare ”M. V. Marunevici” și Protopopiatul de Comrat.

Potrivit Casei Ruse din Chișinău, deschiderea Forumului a avut loc în Sala de recepție a Mitropoliei -Moldovei din mun. Chișinău cu participarea bașcanului Găgăuziei Irina Vlah, reprezentanți ai clerului național și ai comunității științifice și cu binecuvîntarea Înaltpreasfințitului Mitropolit al Chișinăului și al Întregii Moldove, Vladimir.

În partea plenară, au fost prezentate rapoartele reprezentanților comunităților bisericești și științifice din țară. Au fost descrise cele mai recente descoperiri științifice și publicații, dedicate patrimoniului spiritual, științific și cultural și paginilor biografiei marelui iluminator al popoarelor moldovenești și găgăuze, Mihail Ciakir.

A doua zi, cea principală, a Lecturilor a avut loc la Vulcănești, unde Forumul a fost salutat de conducătorii Centrului de cercetare a Găgăuziei și ai Protopopiatului Comrat, reprezentanți ai administrației orașului și ai raionului Vulcănești. Cu un cuvînt de salut la forum a venit și Andrei Muraviov, directorul Centrului rus pentru Știință și Cultură din Chișinău, care a menționat că aceste Lecturi reprezintă în mod tradițional o sinteză a științei, Iluminismului, ortodoxiei, culturii, la fel ca personalitatea multilaterală a lui Mihail Ciakir, cărui nume a fost consacrată conferința. "Sîntem deosebit de bucuroși să menționăm că printre literatura educațională publicată de Ciakir există cărți precum "Cartea de rugăciuni slavo-găgăuză", "Ghidul de învățare a limbii ruse cu informații din gramatică" și manualul "Ajutorul moldoveanului care începe să învețe limba rusă", care a fost retipărit de multe ori.


Sesiunea plenară și activitatea secțiilor au acoperit la maximum gama existentă de probleme actuale pentru comunitatea științifică, culturală, educațională și ortodoxă regională a autonomiei.

Materialele Lecturilor vor contribui la consolidarea legăturii dintre generații, la păstrarea și valorificarea patrimoniului cultural al poporului găgăuz și al marelui iluminator Mihail Ciakir, care și-a dedicat viața slujirii poporului său și a bisericii.

4
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce vor duce modificările la Codului Penal privind extinderea noțiunii de ”trădare de patrie”?