X 
Transnistria stiri: 1419
Eurovision stiri: 504

În R. Moldova a fost lansată cartea "Fundamentul științific al statului de drept", scrisă de Gheorghe Costachi

13 dec. 2023,, 11:00   Societate
3144 0

Un moment important în lumea academică și juridică din R. Moldova a fost marcat recent prin lansarea impresionantei cărți în trei volume, "Fundamentul Științific al Statului de Drept", scrisă de Gheorghe Costachi, doctor habilitat în drept, profesor universitar, cercetător științific principal în cadrul Institutului de Cercetări Juridice, Politice și Sociologice, anunță Noi.md

Lucrarea, rezultatul unei cercetări aprofundate, redefinește înțelegerea drepturilor și libertăților fundamentale ale omului în contextul contemporan.

Cartea abordează o temă crucială și mereu actuală: clasificarea și evoluția drepturilor și libertăților fundamentale ale omului. Autorul navighează prin complexitatea acestui domeniu, începînd de la primele încercări de sistematizare a drepturilor omului și pînă la structurarea lor în cinci categorii principale, așa cum sînt recunoscute astăzi în literatura de specialitate și textele constituționale. Oferind o perspectivă unică asupra naturii juridice, sociale și politice a drepturilor, lucrarea marchează un punct de cotitură în înțelegerea conceptului de stat de drept.

Pe parcursul celor trei volume, cititorii sînt conduși printr-o analiză detaliată a fiecărei categorii de drepturi - civile, politice, economice, sociale și culturale. Gheorghe Costachi, evidențiază importanța fiecărei categorii în structurarea societăților democratice moderne, subliniind rolul esențial al statului în protejarea și promovarea acestor drepturi.

În plus, lucrarea analizează modul în care aceste drepturi s-au adaptat și au evoluat în fața noilor provocări globale și tehnologice. În această manieră, autorul nu doar că oferă o bază teoretică solidă pentru înțelegerea drepturilor omului, dar propune și soluții pentru aplicarea acestora în contextul schimbărilor rapide din societatea contemporană.


Această publicație este destinată nu doar specialiștilor în domeniul juridic și studenților la drept, ci și publicului larg interesat de drepturile și libertățile fundamentale. Prin abordarea sa cuprinzătoare și accesibilă, "Fundamentul Științific al Statului de Drept" servește drept un ghid valoros, pentru înțelegerea profundă a mecanismelor și principiilor care stau la baza unui stat de drept funcțional și eficient.

Cartea a fost lansată în cadrul mesei rotunde: „Independența justiției constituționale și impactul ei asupra provocărilor actuale din domeniul drepturilor omului”, eveniment dedicat împlinirii a 75 de ani ai Declarației Universale a Drepturilor Omului.

Menționăm că monografia "Fundamentul științific al statului de drept" numără trei volume și peste 1000 de pagini.

0
2
1
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?