X 
Criza energetică stiri: 1578
Cutremure stiri: 275

În Moldova, va fi imortalizată fapta eroică a unei țărance

27 mar. 2019,, 09:00   Societate
1995 3

În Moldova, de Ziua Victoriei va fi imortalizată fapta eroică a unei moldovence, Antonina Moșneag, care a salvat viața unui ofițer sovietic rănit, riscînd cu propria viață.

Despre acest lucru a declarat președintele Comitetului Național de Coordonare "Victoria", Alexei Petrovici, în cadrul emisiunii "Mecanismul de acțiune" cu Elena Levițkaia-Pahomova pe canalul NTV-Moldova, transmite Noi.md.

El a povestit această istorie interesantă și frumoasă, menționînd că viața unui ofițer sovietic rănit a fost salvată de o simplă țărancă moldoveancă, Antonina Moșneag, din satul Cucuruzeni, actualul raion Orhei.

"Cavaleria noastră a luat acest sat la începutul lunii aprilie 1944. Apoi germanii i-au alungat din sat. Răniții au rămas în sat. Această femeie, o simplă țărancă moldoveancă, Antonina Moșneag, al cărui soț era și el pe front, l-a luat pe unul dintre ofițerii răniți, l-a îmbrăcat în hainele soțului ei și i-a pus copilul în brațe. Iar atunci cînd germanii au venit și îi omorau pe cei răniți, ea a spus că acesta este soțul ei", a spus președintele Comitetului Național de Coordonare ”Victoria”.

Potrivit lui, naziștii au chinuit-o mult timp, dar, riscîndu-și viața, aceasta i-a convins că bărbatul din casă este soțul ei. În cele din urmă, nemții au crezut-o și acest ofițer a rămas în viață.


"După eliberarea satului, comandamentul regimentului de cavalerie, la 6 aprilie 1944, a acordat țărăncii moldovence, Antonina Moșneag, o medalie pentru curaj. Aceasta este o poveste frumoasă. Noi vrem să imortalizăm memoria acestei femei simple, dar eroice și să instalăm în satul ei o placă comemorativă", a spus Alexei Petrovici.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

În care categorie de vulnerabilitate ați fost plasat după înregistrarea pe compensatii.gov.com?
Cartea neamuluiКатрук Валерий
Balade despre strămoșiСандуляк Владислав