Transnistria stiri: 1424
Eurovision stiri: 508
Preşedintele stiri: 4002

Ierarhia informală și violența dntre deținuți, printre cele mai grave probleme în penitenciarele din Moldova

13 sep. 2023,, 13:45   Societate
6394 0

Comitetul pentru prevenirea torturii (CPT) al Consiliului Europei a întocmit un raport asupra stării închisorilor în statele membre ale Consiliului Europei.

Raportul conține constatările unei vizite efectuate în Republica Moldova în decembrie 2022 pentru a examina tratamentul și condițiile de detenție ale persoanelor deținute în închisoare. În acest scop, CPT a vizitat Închisoarea nr. 4 din Cricova, Penitenciarul nr. 13 din Chișinău și Penitenciarul nr. 18 în Brănești, transmite Noi.md cu referire la radiomoldova.md,

Nu au găsit cazuri tortură și nici de tratamente violente sau degradante din partea autorităților închisorilor, ci doar cazuri raportate de deținuți de unele îmbrînceli și agresiuni verbale din partea gardienilor.

Condițiile materiale lasă de asemenea de dorit peste tot, în schimb asistența medicală se arată a fi funcțională, chiar dacă e criticată absența frecventă a personalului calificat.

Raportul pune mai degrabă accentul pe violența dintre deținuți, care nu pare a fi bine controlată sau este ignorată de către autoritățile carcerale.


Principala problemă în închisorile Moldovei este însă dată de ierarhiile care se stabilesc între deținuți și care se structurează deseori prin violență și tratamente degradante între deținuții care devin șefi ai ierarhiilor și cei aflați pe treptele inferioare sau - și mai rău - jos de tot. Ierarhii în care administratorii închisorilor nu intervin.

Comisia antitortură îndeamnă așadar Moldova să abordeze persistența ierarhiilor informale ale deținuților și a violenței între deținuți.

Marea majoritate a persoanelor intervievate de delegație nu au făcut acuzații de rele tratamente din partea personalului. Cu toate acestea, raportul evidențiază faptul că fenomenul ierarhiei informale a deținuților și violența și intimidarea dintre deținuți care rezultă din acesta rămîn în mare parte neabordate, iar închisorile încă nu reușesc să asigure un mediu sigur pentru persoanele încarcerate.

Situația persoanelor considerate a fi „umilite” sau „de neatins”, adică a celor din „casta” cea mai inferioară a ierarhiei informale ale deținuților, rămîne un motiv de îngrijorare serioasă. CPT consideră că asta ar putea fi considerată o încălcare continuă a articolului 3 din Convenția Europeană a Drepturilor Omului.

În opinia CPT, această situație nesatisfăcătoare din închisori este direct legată de o serie de factori, mai ales de lipsa cronică de personal de detenție și de dependența de liderii deținuților informali pentru a păstra controlul asupra populației deținuților.

În același timp, nu există o evaluare adecvată a riscurilor și nevoilor persoanelor la intrarea lor în închisoare și nici o clasificare a persoanelor pentru a identifica în ce închisoare, bloc sau celulă ar trebui să fie plasate.

Condițiile materiale în unitățile vizitate în general au fost precare, multe celule și cămine fiind dărăpănate, murdare și prost echipate.

De asemenea, CPT a observat supraaglomerare în mai multe celule din închisorile Chișinău și Cricova. În plus, delegația a observat o distribuție izbitor de inegală a deținuților în cadrul unităților vizitate, situație strîns legată de fenomenul ierarhiei informale a deținuților; anumiți prizonieri privilegiați locuiau în încăperi spațioase sau chiar în apartamente mici formate din mai multe încăperi, cu echipamente funcționale.

CPT recomandă ca deținuții să fie distribuiti în mod echitabil în celule și să li se asigure cel puțin 4 m² de spațiu de locuit pe persoană și ca toate celulele/caminele să fie menținute în stare adecvată de reparație și igienă și să fie echipate corespunzător.

3
0
1
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?