Transnistria stiri: 1442
Preşedintele stiri: 4061

Hotărîre CEC: aviz aprobat la proiectul de lege privind pilotarea votului prin corespondență

11 apr. 15:32   Societate
2667 0

Comisia Electorală Centrală (CEC) a publicat astăzi Hotărîrea pentru aprobarea avizului la proiectul de lege privind pilotarea votului prin corespondență, notează Noi.md.

Potrivit CEC, se aprobă "avizul la proiectul de lege privind pilotarea votului prin corespondență (inițiativa legislativă nr. 65 din 1 martie 2024) și amendamentele din 28 martie 2024".

Hotărîrea CEC se transmite Comisiei juridice, numiri și imunități, Parlamentului și Cancelariei de Stat și intră în vigoare la data adoptării.

Amintim că anterior Iurie Ciocan, fostul președinte al Comisiei Electorale Centrale (CEC), a comentat pentru Noi.md inițiativa Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) privind pilotarea votului prin corespondență.

"{...} Scopurile declarate sună nobil, dar timpul rămas la dispoziție este infim mai mic decît timpul necesar pentru implementarea unui asemenea proiect. Acest fapt dă de bănuit ca va fi realizat la mîntuială, lipit din bucăți existente și cu riscuri majore la integritatea procesului electoral. Riscurile de manipulare cresc înzecit, pornit de la faptul ca acest proiect se răsfrînge asupra unui număr limitat de alegători intr-o anumită zona geografica cu anumite preferințe electorale {...}.


Și Teodor Cîrnaț, Doctor Habilitat în Drept, a declarat în cadrul emisiunii ”Puterea a Patra” că "votul prin corespondență trebuie să fie introdus ori pentru toți, ori pentru nimeni, în caz contrar acest exercițiu încalcă principiul electoral - egalitatea alegătorilor în raport de a vota".

Menționăm că vor putea vota prin corespondență cetățenii Republicii Moldova din SUA și Canada . Proiectul de lege privind pilotarea acestei modalități a fost adoptat în prima lectură cu votul a 56 de deputați PAS, în cadrul ședinței Parlamentului din 21 martie.

Amintim că un proiect de lege privind pilotarea votului prin corespondență a fost înregistrat de un grup de deputați PAS. "Este un proiect care vine să ușureze procesul de vot pentru cetățenii noștri din diasporă, în special, în țările unde distanțele pînă la secțiile de vot sunt foarte mari", au menționat aleșii poporului.

5
0
0
1
27

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce vor duce modificările la Codului Penal privind extinderea noțiunii de ”trădare de patrie”?