Eurovision stiri: 515
Cazul Filat stiri: 354
Transnistria stiri: 1384
Preşedintele stiri: 4005

Gligor: Politicienii le-au permis judecătorilor și procurorilor „să cîștige”

5 noi. 2019,, 15:39   Societate
4277 0

Sistemul s-a autocorupt. Statul într-un fel a pretins că ar fi achitat salariul, iar procurării, magistrații și alții la rîndul său au pretins că ar fi executat parțial obligațiile sale.

Doar că în cazul unor persoane s-a trecut cu vederea, deoarece a existat posibilitatea de a „căștiga niște bani”. Acest lucru a fost declarat de către vestitul avocat, politologul Ștefan Gligor în cadrul emisiunii „Glavnoe” de pe postul de televiziune TVC21, relatează eNews.

„Am încercat să identific greșeala, cum s-a întîmplat așa că oferind toate institutele moderne în mîinile procurorilor toate cele mai experimentate practici din lume în mîinile procurorilor noștri – a ieșit ca de obicei. Am încercat să înțeleg greșeala și am înțeles-o. Eu știu unde ei au greșit, a declarat avocatul.

Nu sînt convins că membrii Comisiei știu unde au greșit, inclusiv cei care au participat la elaborare. Îl întreb pe dl Hamilton un lucru concret. Dvs., dle Hamilton, în raportul din 2015, punctul 27 vorbiți că ați constatat un fapt teribil – un ofițer de urmărire penală al CNA primește 12 mii de lei, iar un procuror care supraveghează ofițerul în 2015, primește 4500 lei.

Am întrebat stimata Comisie cum s-a întîmplat că în 2014 voi nu ați conștientizat, nu ați înțeles de unde mai bine de 20 de ani (aproape treizeci de ani) judecătorii, procurorii, ofițerii de urmărire penală, ofițerii operativi, experții – de unde toți acești oameni au luat diferența? Ei au trăit pe ceva? Ei nu au trăit pe 4 mii de lei – a specificat politologul.


Ce s-a întîmplat în realitate? Sistemul s-a autocorupt. Statul într-un fel a pretins că ar fi achitat salariul, iar ei au pretins că ei, procurării, magistrații și alții ar fi executat parțial obligațiile sale, iar acolo unde trebuia să se opună crimei organizate și politicienilor ei închideau ochii deoarece politicienii le permiteau astfel să cîștige, a menționat Gligor.

Aceasta este esența problemei. Esența este că noi în 2015 am avut un sistem corupt pe orizontală și verticală, căruia i s-a oferit independență și protecție, care a fost îmbrăcat în armură. Dar ce trebuia de făcut? Trebuia, pentru început, să se estimeze integritatea întregului sistem, să se dea afară cei mai corupți și odioși, să se aducă profesioniști noi, independenți, pregătiți, tineri, motivați, bine plătiți, iar ulterior să se pună armura. Iar ei au făcut totul invers.

Atunci cînd eu de o oră și jumătate am încercat să aduc aceste lucruri la urechile comisiei și să explic că sistemul a ieșit din funcțiune, eu nu aveam nici o șansă. Această reformă nu este una ca atare, deoarece reforma lichidează neajunsurile și nu le legalizează. Nu am fost auzit. Mi s-a spus că nu am descris procesele de gestiune a Procuraturii. Niciodată în cei treizeci de ani Procuratura noastră nu a avut un procuror angajat politic. Dacă în acest post ar ajunge o persoană atît de neexperimentată, din punct de vedere al procurorilor, precum sînt eu, care ar putea să pună cătușe oricărui din politicieni din această țară – eu le-aș garanta acest lucru. Acesta ar fi un pas uriaș înainte”, a declarat Ștefan Gligor.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?