Criza energetică stiri: 766
Preşedintele stiri: 3228
Puterea stiri: 7216
Obiectiv european stiri: 287

Gîlca: „La spitalul de Ftiziopneumologie nu există riscuri pentru refugiați”

29 mar. 07:14   Societate
1543

Șeful Direcției Asistență Socială, Boris Gîlca, susține că Avocatul Poporului a fost indus în eroare atunci cînd a fost informat că la spitalul de Ftiziopneumologie refugiații cazați s-ar putea îmbolnăvi de Covid-19 sau tuberculoză.

Acesta a explicat motivul pentru care, în primul rînd au fost cazați refugiații într-un bloc al instituției, și a dat asigurări că riscuri de sănătate pentru aceștia nu există. În context, Gîlca a spus că speră Avocatul Poporului să revadă decizia.

„Noi sîntem foarte deschiși, aș fi venit eu personal dacă aș fi fost invitat de Avocatul Poporului la Oficiul Avocatului Poporului aș fi venit cu mare plăcere și aș fi explicat aceste lucruri. Chiar astăzi îl invităm, cu cine dorește, colegii lui, să mergem la spitalul de Ftiziopneumologie. Domnul a fost indus în eroare conștient de cineva din interiorul spitalului, dar asta este un alt subiect, al nostru interne.

Vă asigur cu toată responsabilitatea, noi neștiind de această postare care urma să apară sîmbătă, noi vineri am transmis răspunsul către Avocatul Poporului, unde în amănunt am explicat toate aceste lucruri”, a spus acesta.

Gîlca a mai precizat că la spital există trei blocuri pentru tratamentul pacienților cu tuberculoză, iar la moment pacienți care se tratează de această maladie sînt foarte puțini, scrie Noi.md cu referire la unimedia.info.


„Un bloc al acestui spital, cu 150 de paturi a fost permanent închis. Avînd toată infrastructura, apă caldă, canalizare, bloc alimentar, în saloane cîte 3-4 paturi. În perioada Covid, nefiind acolo internați pacienți cu tuberculoză, acolo, periodic, aproape 2 ani de zile au fost activate paturile pentru Covid. Circa 2 luni în urmă a fost sistată activitatea spitalului Covid, spațiile au fost igienizate și blocul închis. Spitalul nu-și permitea să achite blocul. În momentul în care nu aveam locuri pentru cazare, cînd oamenii dormeau în corturi în cîmp deschis, iar noi aveam spații cu toate serviciile ar fi fost criminal să nu le activăm. Am primit în condiții decente refugiații”, a adăugat acesta.

În context, acesta a menționat că cineva l-a indus în eroare pe Avocatul Poporului, „menționînd că fiind plasați acolo, refugiații s-ar putea îmbolnăvi de Covid sau tuberculoză”.

„Mai mari aberații nu pot fi. Dacă domnul se consulta, sau solicita o vizită acolo s-ar fi convins”, a conchis Gîlca.

La moment, doar 10 persoane din Ucraina se află la acest spital. Capacitatea maximă e de 100 de persoane.

De la 1 aprilie, refugiații nu vor mai fi cazați la acel spital.

Avocatul Poporului a solicitat sistarea imediată a activității Centrului de plasament temporar pentru refugiați din cadrul Spitalul Clinic Municipal de Ftiziopneumologie. În opinia Ombudsmanului, destinația instituțiilor medicale este alta decît cazarea refugiaților, majoritatea persoanelor refugiate au nevoie de spații unde ar beneficia de asistență socială și mai puțin de cea medicală, și nicidecum de plasarea într-un spațiu care ar prezenta riscuri pentru refugiați

0

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Moldova, împreună cu Ucraina, a primit statutul de țară candidată la UE. Cum, în opinia dumneavoastră, se va schimba viața moldovenilor?
Cartea neamuluiКатрук Валерий
Balade despre strămoșiСандуляк Владислав