Transnistria stiri: 1445
Preşedintele stiri: 4064

Franța ar putea trimite în curînd instructori militari în Ucraina

30 mai. 14:30   Externe
2392 0

Franța ar putea trimite în curînd instructori militari în Ucraina, în pofida îngrijorărilor unor aliați și a criticilor din partea Rusiei.

Parisul și-ar putea anunța decizia săptămîna viitoare, în timpul vizitei președintelui ucrainean Vladimir Zelenski.

Acest lucru este raportat de Reuters, citînd trei surse diplomatice, relatează UNN.

Potrivit diplomaților, Parisul speră să creeze și să conducă o coaliție de țări care să ofere o astfel de asistență Kievului, chiar dacă unii dintre partenerii săi din Uniunea Europeană se tem că ar putea crește probabilitatea unui conflict direct cu Rusia.

Cei doi diplomați au precizat că Franța ar urma să trimită mai întîi un număr limitat de personal pentru a evalua condițiile misiunii și apoi să trimită cîteva sute de instructori.


Pregătirea se va concentra pe deminare, pe întreținerea echipamentelor și pe expertiza tehnică pentru avioanele militare care vor fi furnizate de Occident, au spus ei. De asemenea, Parisul va finanța, înarma și antrena o brigadă motorizată ucraineană.

„Acordurile sînt foarte avansate și ne putem aștepta la ceva săptămîna viitoare”, a declarat o sursă.

Președintele Ucrainei, Vladimir Zelenski, va sosi în Franța pe 6 iunie, cînd se împlinesc 80 de ani de la Ziua Z, cînd soldații aliați au debarcat în Normandia pentru a alunga trupele germane naziste în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. El va purta discuții cu președintele francez Emmanuel Macron la Paris în ziua următoare.

Comandantul-șef al forțelor armate ucrainene, Aleksandr Syrski, a declarat anterior că instructorii francezi vor vizita în curînd centrele de instruire ucrainene și se vor familiariza cu infrastructura și personalul acestora. Cu toate acestea, Ministerul francez al Apărării nu a confirmat informația privind trimiterea instructorilor săi militari în Ucraina.

Ulterior, Ministerul ucrainean al Apărării a oferit o clarificare în Telegram cu privire la primirea de instructori din țările partenere.

3
0
0
0
16

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce vor duce modificările la Codului Penal privind extinderea noțiunii de ”trădare de patrie”?