X 
Transnistria stiri: 1424
Eurovision stiri: 508
Preşedintele stiri: 4002

Fermierii, despre reacția Guvernului: „Conține multe falsuri și informații manipulatorii”

6 dec. 2023,, 10:05   Societate
2403 1

Asociația Forță Fermierilor spune că regretă foarte mult că reacția oficială la protestul agricultorilor din partea Guvernului și a unui deputat, președintele comisiei parlamentare importante, conține multe falsuri și informații manipulatorii.

„Nu este deloc bine cînd reprezentanții guvernării în loc că măcar să iasă la fermieri disperați, care protestează absolut pașnic și cu revendicări economici, recurg la mesaje cu multă manipulare și minciună”, se arată în comunicatul emis de agricultori, transmite protv.

De asemenea, agricultorii spun că în cadrul acestui protest au venit cu mai multe soluții non-financiare pentru salvarea fermierilor din zonele rurale și revendicările lor nu prevăd majorarea cheltuielilor bugetare.

„În primul rînd, de sprijinul din partea statului acum au nevoie nu doar membrii unei asociații. Va reamintim că protestul este organizat de două organizații de producători agricoli - Federația Națională a Fermierilor și Asociația Forță Fermierilor. Totodată, va informăm pe cei, care nu cunosc, că culturile cerealiere și oleaginoase ocupă în structura terenurilor agricole peste 80 procente și asigura funcționarea unor lanțuri valorice strategice pentru securitatea alimentară a statului și menținerea localităților rurale. Atragem atenție că de compensații pentru culturile de prima grupa în valoarea de 200 mln lei (suma foarte mică și alocată cu mare întîrziere) au beneficiat 2167 de fermieri micro și mici, marea majoritatea dintre care nu sînt membrii la nici o asociație.

Ne pare rău că Guvernul nu a remarcat că inițial ideea moratoriului țintit a fost propusă de ministerul agriculturii și industriei alimentare, care și a elaborat un proiect de dispoziție a Comisiei pentru Situații Excepționale. Ce s-a întîmplat pe urmă și de ce s-a răzgîndit domnul Bolea, noi nu cunoaștem nici pînă acum”, spun agricultorii.


Totodată, fermierii spun că Asociația se află în conlucrare strînsă cu Camera de Comerț și Industrie, ghidează agricultorii în raport cu această instituție și dispune de statistică oficială, care diferă foarte mult de raportări triumfaliste unor demnitari de stat în studiouri mai multor televiziuni.

„În prezent nu a fost eliberat NICI UN AVIZ, care confirmă situația de forță majoră și la Camera sînt depuse oficial doar 5 cereri. Procedura obținerii acestor certificate nu este deloc simplă conform legislației în vigoare, durează în timp, necesită cheltuieli semnificative și nu cuprinde mii de fermieri, care au suferit în urmă decolajului enorm între costurile producției și prețurile de comercializare. Dar cel mai grav că în toată perioada examinării cererilor, nu există efect suspensiv la calcularea penalităților, executarea silită și intentarea procesului de insolvabilitate în raport cu fermierii suferiți. Cu alte cuvinte, Camera de Comerț și Industrie fără introducerea unor derogări nici pe departe nu poate înlocui intervenția statului în formă, propusă de fermieri”, mai menționează agricultorii.

Aceste declarații vin după ce Guvernul a reacționat la protestul organizat de fermieri. Reprezentanții Executivului au spus că „ajută țintit fermierii și nu doar membrii unei singure asociații” cu obținerea certificatelor de stare de urgență.

Fermierii au revenit ieri în Piață Marii Adunări Naționale pentru a face marșuri cu tehnică agricolă în semn de protest. Asta după ce la dată de 4 decembrie au avut discuții la Parlament și la Președinție care, spun ei, nu s-au soldat cu un rezultat. Agricultorii au cerut implicarea acestor instituții după ce ministrul agriculturii le-a promis că le acceptă revendicările, dar a două zi s-a răzgîndit și a ieșit cu o poziție total opusă, iar premierul refuză să se întîlnească cu ei.

Joi, pe 30 noiembrie, fermierii au claxonat în PMAN, în semn de protest, după ce au ascultat împreună briefingul susținut de ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vladimir Bolea.

Săptămîna trecută, mai mulți fermieri și-au adus tehnică agricolă în PMAN. Aceștia au venit din diferite regiuni ale țării pentru a protesta în urmă mai multor discuții cu ministrul agriculturii care s-au încheiat fără rezultat. Agricultorii susțîn că mulți dintre ei se află în prag de faliment, fiind presați de datorii. Astfel, au cerut Guvernului să impună un moratoriu la calcularea penalităților și executarea silită, solicitarea fiind însă respinsă.

Totodată, aceștia vor compensații din fondul de subvenționare la produsele de floarea-soarelui și porumb. Asta după ce anterior Guvernul a aprobat alocarea a 200 de milioane de lei pentru a acordă compensații fermierilor afectați de criză de anul trecut pentru culturile de grîu, orz și răpită.

Agricultorii s-au arătat nemulțumiți de această suma acordată, întrucît, potrivit lor, ar fi nevoie de 700 de milioane de lei pentru a acoperi toate pierderile. Guvernul a anunțat anterior că a solicitat ajutor extern în acest sens.

2
0
1
1
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?