X 
Jocurile Olimpice stiri: 119
Transnistria stiri: 1410

Fermierii: "Creditul de Urgență nu este funcțional". Cum răspund autoritățile

22 mar. 10:59   Societate
2358 0

Asociația „Forța Fermierilor” a venit cu o scrisoare în adresa Ministerului Agriculturii, Parlamentului, Băncii Naționale a Moldovei, Comisiei parlamentare Economie, Buget și Finanțe, în care menționează că acel Credit de Urgență, promis fermierilor, nu este funcțional, notează Noi.md.

"Asociația constată cu mare regret și indignare profundă că Creditul de Urgență, care a fost promovat la greu în mass-media de către ministrul agriculturii, nu este funcțional pentru marea majoritatea agricultorilor, care se află în dificultate de plată.

Vă reamintim că acest produs a fost elaborat cu garanții de stat și poziționat ca soluție de salvare a producătorilor agricoli micro și mici, care sînt îndatorați, au întîrzieri la plata creditelor bancare mai mult de 90 de zile cu restructurarea împrumuturilor și sînt cu bilanțuri negative. Adică, din start Ministerul Agriculturii, băncile comerciale și ODA cunoșteau foarte bine care este profilul celor, care au solicitat acest sprijin de urgență.

În 3 săptămîni din data lansării acestui program de creditare garantată sute fermieri din diferite raioane, preponderent din sudul țării, au fost refuzați verbal și în scris de către băncile comerciale să acceseze împrumuturi sub pretextul că aceștia sînt supradatorați cu credite reeșalonate și indicatori negativi financiari {...}, se arată în scrisoarea Asociației.

Fermierii au mai spus că întrunirea din 19 martie de la Ministerul Agriculturii, la care nu a fost prezent Vladimir Bolea, dar au fost reprezentanți ai băncilor și ai Organizației pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului (ODA) nu a dat rezultatele așteptate.


"În acest context, Asociația Forța Fermierilor cere ca persoanele-factori de decizii să organizeze în cel mult 5 zile ședința de urgență a fermierilor cu conducerea Băncii Naționale pentru a identifica soluție, care ar permite mai multor agricultori mici să acceseze atît Creditul de Urgență, cît și Creditul Capital de Lucru", au punctat fermierii în scrisoarea lor.

Contactați de Noi.md pentru comentarii, reprezentanții Ministerului Agriculturii, ai Parlamentului nu au răspuns, deocamdată apelului, iar cei de la ODA au cerut o solicitare în scris.

În același timp, deputatul PAS, președintele Comisiei parlamentare Economie, Buget și Finanțe, Radu Marian, a venit cu un comentariu telefonic pentru Noi.md.

"Instrumentul acesta de suport s-a creat în timp-record. Este abia la început de cale, nu toate băncile îl oferă, intuiesc că unii femieri nu s-au adresat la băncile, care îl oferă. Dar analizăm situația, discutăm cu ministerul Agriculturii. Sîntem gata să oferim tot suportul. Nu exclud că sînt anumite dificultăți, dar resping categoric acuzațiile că am dus de nas fermierii. Aș vrea ca împreună cu cei din Asociație să avem un dialog profesionist și să nu intrăm în termeni politici. Mai mult, deja există 85 de beneficiari ai acestui credit", a spus Radu Marian.

În comunicatul Ministerului Agriculturii din data de 19 martie curent, instituția menționează că: "În intervalul 1-19 martie, la ODA, au fost recepționate 84 de solicitări pentru Creditul Agricol de Urgență, un instrument financiar conceput pentru agricultorii micro și mici care cresc cereale. Dintre acestea, 47 au fost aprobate".

0
1
0
0
4

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?