Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

Fermierii amînă protestul pînă în august

27 iun. 2023,, 19:15   Societate
2859 0

Fermierii suspendă protestele pînă pe 1 august.

Decizia a fost luată după discuțiile purtate astăzi, 27 iunie, cu autoritățile la Guvern.

Ministrul Agriculturii, Vladimir Bolea, a menționat că a fost identificată suma de 200 milioane de lei pentru subvenționarea agricultorilor, din cele 700 de milioane solicitate inițial, transmite Noi.md cu referire la tv8.md.

„Elaborăm rapid regulamentul în baza căruia vor fi distribuiți acești bani. Vor fi axați pentru agricultorii mici și micro în mare parte. Subvențiile vor fi achitate nu în bază de factură, ci în bază de hectare. Asta este tot ce poate face poporul Republicii Moldova, din toată sărăcia, pentru a ajuta agricultorii să treacă peste această situație complicată”, a declarat Bolea pentru presă.

Fermierii spun că nu sînt mulțumiți de propunerea autorităților.


„Noi nu sîntem mulțumiți de ceea ce a propus domnul ministru. O săptămînă cît am stat noi aici, era posibil de găsit mai multe mecanisme pentru a ajuta agricultorii. Discuția a fost aprinsă. Apoi noi am făcut un schimb de opinii. Noi am înaintat ministrului un ultimatum pînă la 1 august: să fie identificate surse suplimentare, să fie aduse 4 mii de tone de motorină din România, stabilirea unui moratoriu privind înghețarea penalităților și dobînzilor față de creditori”, a menționat președintele Asociația Forța Fermierilor, Alexandru Slusari.

Tot zilele trecute, peste 150 de tractoare, venite din diferire regiuni ale țării, au ajuns în Piața Marii Adunări Naționale. Fermierii au făcut un tur al clădirii Guvernului și au claxonat îndelung.

Fermierii susțin că vor lăsa tractoarele în fața Guvernului pînă vor primi un răspuns favorabil de la autorități.

În cadrul discuțiilor avute cu autoritățile, reprezentanții Asociației „Forța Fermierilor” au reiterat revendicările în legătură cu posibilitatea de extindere a programului de rambursare a TVA și majorarea spectrului de beneficiari. De asemenea, au solicitat compensarea costurilor de producere pentru fermierii mici și mijlocii în valoare de cel puțin 3.000 de lei per hectar, la culturile agricole de primă grupă.

Potrivit fermierilor, pierderile în acest an la culturile de prima grupă, grîu, orz și rapiță se ridică estimativ la peste două miliarde de lei. Aceștia au cerut premierului să semneze un memorandum cu cinci revendicări printre care interzicerea temporară a importului de cereale din Ucraina, exportul exclusiv al produselor moldovenești prin Portul de la Giurgiulești, alocarea unor compensații de cel puțin 3000 de lei la hectar, la producerea grîului, orzului și rapiței, achitarea datoriilor restante la subvențiile pentru anul 2022 și extinderea listei de beneficiari cărora le vor fi restituite plățile TVA în cont. Guvernul a răspuns doar la o parte din aceste cerințe, ceea ce i-a nemulțumit.

0
1
0
1
5

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?