Transnistria stiri: 1382
Eurovision stiri: 505

Expert: Salariile din țară nu țin pasul cu prețurile

14 dec. 2020,, 12:55   Societate
5204 0

În Moldova se atestă o creștere rapidă a prețurilor, în special la produsele alimentare, se majorează importul de legume și fructe din străinătate, combustibilul se scumpește, iar salariile majorității cetățenilor nu sporesc într-un asemenea ritm.

Această opinie a fost exprimată de doctorul în economie Mihail Poisic într-un comentariu pentru eNews, relatează Noi.md.

El a menționat că, potrivit Biroului Național de Statistică, în noiembrie 2020, rata anuală a inflației (timp de 12 luni) a fost de doar 0,93 la sută, inclusiv 2,72 la sută la produsele alimentare, iar deflația de 0,22 la sută a fost înregistrată chiar și în cazul produselor nealimentare, iar în cazul serviciilor aceasta a constituit 0,18 la sută.

„S-ar părea că ar trebui să fim mulțumiți de astfel de indicatori? Dar aceasta, după cum se spune, este doar media”, a spus el.

Economistul a reamintit că, potrivit situației din noiembrie a anului precedent, indicele prețurilor de consum în cazul legumelor a scăzut la -1,73 la sută, înregistrînd în cazul fructelor o creștere de 9,8 la sută. Prețurile la lapte și produse lactate au crescut cu 5,81 la sută, la ouă – cu 20, 7 la sută, la ulei vegetal – cu 15,07 la sută.


Potrivit acestuia, pe de o parte, agricultorii au supraviețuit unei secete severe. Iar vînzătorii se plîng de pandemie, grindină, averse și alte nenorociri. Pe de altă parte, prețurile mondiale la produsele petroliere și gazele naturale au scăzut dramatic, ceea ce a dus la o scădere a tarifelor moldovenești la combustibil cu 9,37 la sută și la gaze - cu 10,17 la sută.

Potrivit lui Mihail Poisic, acestea sînt motive obiective. Cu toate acestea, ele nu sînt singurele.

„Dacă privim statisticile din ultimul deceniu, putem crede că de la an la an, asupra Moldovei se abat constant calamități naturale și alte nenorociri. Și acest lucru îl denotă indicatorii corespunzători, care tind în sus, indiferent de conjunctura globală și de condițiile meteorologice reale”, a spus el.

„Și acest lucru indică deja problemele sistemice ale economiei naționale. Drept urmare, costul vieții în ansamblu a crescut de 1,8 ori, coșul de consum aproape s-a dublat, iar serviciile de sănătate s-au scumpit de 2,4 ori! Și transportul feroviar de călători - de 2,5 ori. Iar serviciile publice au devenit de 1,8 ori mai scumpe”, a menționat Mihail Poisic.

Totodată, economistul este șocat de creșterea de peste trei ori a prețului de comercializare a fructelor și de 5,6 ori - a legumelor! Și acest lucru este în țară, care în trecut a fost faimoasă nu numai pentru aceste culturi cu proprietăți organoleptice unice, ci și pentru cele mai performante tehnologii utilizate în producția și procesarea fructelor și legumelor.

Potrivit acestuia, sistemele de irigații au dispărut și ele. Și dacă la începutul anilor 90 erau irigate aproximativ 300 de mii de hectare de teren, atunci în prezent - aproximativ 4 mii de hectare. Sprijinul științific pentru producția horticolă, inclusiv producția de semințe și pepiniere, a fost, de asemenea, practic distrus. Și potențialul personalului dispare rapid. Din numărul total de studenți care învață în instituții de învățămînt superior, doar 1,3 la sută învață aici. Și asta, în ciuda faptului că doar în ultimii zece ani, numărul total de studenți în ansamblu a scăzut aproape cu jumătate.

Pe baza rezultatelor propriei analize, Poisic face o concluzie dezamăgitoare - Moldova este din ce în ce mai dependentă de importuri.

„Comparativ cu anul 2009, în perioada de guvernare pro-europeană, importul de legume și fructe aproape s-a dublat și în 2019 a ajuns la 164,1 milioane de dolari. Generația mai în vîrstă probabil își amintește bine primele tomate bulgare, la fel ca multe alte legume. Astăzi, în Bulgaria înfloresc importurile, iar propriile produse sînt deja o raritate. Se pare că Moldova o așteaptă schimbări similare, și cu prețuri europene. Dar, dintr-un anumit motiv, salariul nu ține pasul cu prețurile”, regretă interlocutorul.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

La ce etnie vă atribuiți?