Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3993

Exista sau nu pericol de radiații ionizante pe teritoriul Moldovei. Explicația Agenției de Mediu

19 iul. 2023,, 11:15   Societate
2856 0

În perioada 7 - 13 iulie 2023, nivelul fondului radioactiv al mediului în Republica Moldova este în continuare stabil. În acest sens, Agenția de Mediu informează că, nu există riscuri iminente pentru populație privind o eventuală expunere la radiații ionizante, valorile fondului radioactiv aflîndu-se la nivelul natural caracteristic teritoriului țării.

Valoarea maximă a limitei de atenționare este de 0,25 μSv/h.

Minima debitului dozei ambientale a radiației gamma monitorizat pe teritoriul țării în această perioadă, a fost de 0,09 μSv/h. la stația Bălțata, mai mic de 3 ori decît norma admisibilă, iar la stația Chișinău de 0,10 μSv/h mai mic de 2,5 ori. Valori mai mari de 0,18 μSv/h au fost înregistrate la stația Comrat, dar care au fost sub limita valorii maxime admisibile.

Nivelul radioactivității mediului în Republica Moldova sistematic este monitorizat de către Laboratorul de Referință de Mediu al Agenției de Mediu atît prin intermediul măsurătorilor clasice, cît și prin intermediul stațiilor automate de monitorizare a dozei gama.

În cazul oricărei depășiri a normei, Agenția de Mediu este obligată să notifice factorii de decizie naționali conform unei scheme aprobate, după cum urmează: Ministerul Mediului, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență al MAI, Agenţia Naţională de Reglementare a Activităţilor Nucleare şi Radiologice, Ministerul Sănătății, Cancelariei de Stat, Serviciul Hidrometeorologic de Stat, etc.

1
1
0
1
1

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?