X 

Eșanu: "Nu cred că actuala guvernare urmărește scopul de a obține controlul asupra justiției"

2 oct. 15:00   Societate
2490 0

Chiar dacă guvernarea admite erori grave în procesul de reformă a justiției, fostul viceministru al Justiției Nicolae Eșanu nu vede în acțiunile acesteia o intenție clară de a prelua controlul asupra justiției.

Eșanu afirmă totuși că aceste greșeli, fie și neintenționate, afectează percepția generală a populației asupra reformei și alimentează speculațiile.

Declarația a fost făcută de Eșanu în contextul scandalului de la Consiliul Superior al Magistraturii, unde membrul nou numit Iulian Muntean a trecut evaluarea Comisiei pre-vetting, fiind vizat într-un dosar penal.

"Eu nu cred că actuala guvernare urmărește scopul să obțină controlul asupra justiției. Eu am mai spus-o: comite erori extraordinar de grave care ar putea să facă lucrurile chiar mai proaste decît au fost în justiție. Dar nu cred că fac asta intenționat. Deci nu cred că a fost o consiprație, dar pentru cei care cred în teorii conspiraționiste foarte ușor în acest caz să creadă contrariul. Cu regret, demnitarii nu înțeleg că lumea foarte atent urmărește mesajele pe care le transmit.

Reformele au șanse de reușită doar atunci cînd societatea crede în sinceritatea celor care le promovează, dar în justiție, în mod special. Pentru că în justiție e mult mai important ce se percepe, decît ce se face în realitate", a declarat Eșanu în cadrul unei emisiuni la Cinema 1.


Fostul viceministru al Justiției a criticat faptul că instituțiile vizate în acest scandal și-au pasat reciproc responsabilitatea, în loc să se concentreze pe investigarea cauzelor acestui incident.

"Este cel mai prost lucru care poate se întîmple, în momentul în care fiecare încearcă să paseze responsabilitatea de la unul la altul, șanse că vom identifica care au fost motivele reale ale acestei situații, că vom pune o diagnoză corectă și vom găsi tratamentul cel mai adecvat pentru boala respectivă - se reduc dramatic. Este păcat ca s-a încercat să se paseze mingea în curtea altor autorități, decît să se examineze eventuale probleme pe care le avem în procesul de evaluare, pentru că acolo este problema.

(...) Principala problemă este că comisia și secretariatul nu au un mecanism prin care să descopere această informație", a mai explicat Eșanu.

Menționăm că în urma scandalului izbucnit în spațiul public, Iulian Muntean, care este învinuit de corupție într-un dosar din 2018, a anunțat că va demisiona din funcția de membru al Consiliului Superior al Magistraturii.

1
0
0
0
8

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum apreciați activitatea Serviciului 112, mai ales, în contextul intemperiilor?