Transnistria stiri: 1442
Preşedintele stiri: 4061

Dosarul privind îmbogățirea ilicită a lui Constantin Țuțu a fost reluat

25 aug. 2023,, 09:29   Societate
3488 0

A început audierea martorilor în dosarul Constantin Țuțu, învinuit de îmbogățire ilicită, unde mai multe ședințe au fost amînate pe bandă rulantă, iar din cele șapte planificate pentru luna august, cinci au fost deja amînate.

Cu toate acestea completul de judecată a reușit în ședința de ieri să treacă la etapa audierii martorilor. Totodată, magistrații Judecătoriei Chișinău, sediul Buiucani, vor examina și probele acuzării, transmiteNoi.md cu referire la Jurnal.md.

Dosarul fostului deputat PD, Constantin Țuțu, a ajuns pe masa magistraților în noiembrie 2021, iar examinarea acestuia a început abia pe 3 martie 2022, cînd a avut loc ședința preliminară.

Timp de aproape un an și jumătate, din cele 16 ședințe de judecată planificate, doar două dintre acestea au fost productive, restul fiind amînate sau întrerupte.

În luna aprilie curent, cînd urmau, la fel, să aibă loc mai multe ședințe, avocatul lui Țuțu, Viorel Berliba, a cerut contramandarea acestora pînă în luna iunie curent. Asta deoarece clientul său urma să ajungă la o clinică din România, pentru un curs de tratament.


Pentru luna august, instanța a programat alte șapte ședințe, dintre care cinci au fost deja amînate. Abia miercuri, 23 august, completul de judecată s-a întrunit pentru examinarea dosarului.

Constantin Ţuţu a fost învinuit de îmbogăţire ilicită, după ce procurorii au constatat că în perioada 2014-2018, în timp ce a exercitat mandatul de deputat, a devenit proprietarul mai multor bunuri, imobile și automobile de lux, valoarea cărora depășea substanțial veniturile declarate.

În declarația de avere și interese personale pentru 2017-2018, Constantin Țuțu a declarat venituri din salariu de peste 300.000 de lei și îndemnizații de la Parlament în sumă de peste 133.000 de lei.

În același timp, fostul deputat PD a primit donații cu ocazia zilelor de naștere în sumă de 165.000 de euro. În 2018, Constantin Țuțu a anunțat despre finalizarea construcției casei cu suprafața de 559 de metri pătrați de pe strada Grenoble din Chișinău.

Potrivit declarațiilor deputatului, terenul pentru construcție a fost procurat în 2017 cu puțin peste 50.000 de lei, de circa 10 ori mai ieftin decît prețul de piață de atunci.

La fel, potrivit Procuraturii Anticorupție acesta este bănuit că, în perioada septembrie-octombrie 2017, a pretins și primit de la o persoană 20.000 de euro, pentru a influența procurori și judecători la adoptarea unor soluții favorabile unui învinui.

Constantin Țuțu s-a predat autorităților pe 27 martie 2020, la punctul de trecere a frontierei Leușeni. În aceeași zi, procurorii Anticorupție l-au audiat și au renunțat la aplicarea arestului preventiv, deși pe numele acestuia exista un mandat de arestare.

Acesta este cercetat și într-o altă cauză penală. Mai exact, este vorba despre dosarul Alexei Veretca, împușcat în 2012 în codrii Orheiului. Dosarul pentru omor, în care figurează și Țuțu, se prăfuiește, în continuare, în sertarele magistraților. În trei ani, cît această cauză penală se află la Curtea de Apel, nu a avut loc nicio ședință. Procurorul de caz spunea anterior că va insista pentru accelerarea examinării dosarului respectiv. Următore ședință în acest caz a fost programată în luna septembrie.

5
1
0
1
1

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce vor duce modificările la Codului Penal privind extinderea noțiunii de ”trădare de patrie”?