Transnistria stiri: 1382
Eurovision stiri: 504
Preşedintele stiri: 3997

Dosarul licitațiilor trucate: Spitalul de Urgență, obligat să plătească 7 milioane de lei

17 aug. 2019,, 14:00   Societate
2806 0

Institutul de Medicină Urgentă din Chișinău a fost obligat de instanța de judecată să achite aproape șapte milioane de lei companiei „Intermed”, pentru datoriile acumulate în urma executării a trei contracte de achiziții semnate în noiembrie 2014.

Achizițiile respective au intrat în vizorul Centrului Național Anticorupție în 2015. Atunci, instituția anunța despre inițierea unor cauze penale pentru „trucarea licitațiilor în medicină”, fiind reținute mai multe persoane, printre care și Tudor Ceaicovshi, proprietarul firmei „Intermed”.

Deși dosarele penale în privința acelor licitații se mai află pe rol, în februarie 2019, judecătoria Chișinău a dat cîștig de cauză companiei „Intermed” și a dispus încasarea din contul Spitalului de Urgență a sumei de 6 929 709 lei.

Instiuția medicală a făcut recurs la Curtea de Apel Chișinău, atrăgînd în proces și Ministerul Sănătății, dar și Centrul Național Anticorupție. Judecătorii le-au cerut reprezentanților instituțiilor să depună pînă la 10 iunie apeluri motivate.

Juriștii Ministerului Sănătății au cerut amînarea examinării recursului și au motivat că prezenta cauză nu poate fi soluționată pînă la examinarea cauzei penale inițiate pe numele Inei Vorona, care a fost administratoare a firmei „Intermed”.


Solicitarea instituțiilor de stat a fost respinsă pe 12 iunie curent de Curtea de Apel Chișinău, iar pe 14 august, și Curtea Supremă de Justiție a respins recursul Spitalului de Urgență.

Amintim că, în 2015, a fost un adevărat scandal. Centrul Național Anticorupție a arestat mai mulți directori de spitale, oameni de afaceri, dar și pe fostul ministru al Sănătății Andrei Usatîi, fiind bănuiți că ar fi aranjat un şir de licitaţii publice pentru achiziţionarea echipamentelor şi a consumabilelor medicale.

CNA anunța atunci că, omul de afaceri Tudor Ceaicovschi a obținut peste 700 de contracte de achiziții, prin intermediul companiilor pe care le deținea. Procurorii l-au învinuit pe acesta că ar fi achitat comisioane unor factori de decizie din cadrul Ministerului Sănătății, pentru a include intenționat în caietele de sarcini parametrii tehnici care corespundeau echipamentelor comercializate în exclusivitate de companiile lui Ceaicovschi. Prin intermediul acestei scheme ar fi fost trucate 20 de licitații, fiind semnate contracte de 200 milione de lei, ceea ce a adus statului un prejudiciu de peste 2,7 milioane lei.

În vara anului trecut, Curtea Europeană a Drepturilor Omului a obligat Guvernul Republicii Moldova să-i acorde 10 mii de euro cu titlu de prejudiciu moral lui Tudor Ceaicovschi, pentru că instanțele judecătorești nu au indicat motive relevante și suficiente, pentru a-l menține pe Ceaicovschi în arest preventiv și arest la domiciliu timp de 7 luni.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?