COVID-19 în MOLDOVA

Dosarul Casa presei: Cum proprietatea statului a fost privatizată pe bani mărunți

Dosarul Casa presei: Cum proprietatea statului a fost privatizată pe bani mărunți

Jurnal TV a intrat în posesia unui raport al procurorilor, care aruncă lumină asupra privatizărilor masive din ianuarie 2019.

Documentul întocmit de Serviciul pentru Prevenirea și Combaterea Spălării Banilor arată ramificațiile unui întreg grup organizat, care a cumpărat pe bani mărunți proprietăți de milioane ale statului, transmite Jurnaltv.md.

Printre acestea, cîteva etaje din complexul ”Casa Presei” și Cantina Guvernului. Schema a fost gîndită și aplicată în ultimele luni de mandat ale premierului Pavel Filip, iar una dintre persoanele care a realizat tranzacții financiare cu membrii grupului ar fi fost unul dintre fiii acestuia - Iulian Filip.


Deși vara trecută a fost pornit și un proces penal în acest caz, acum cîteva zile CNA-ul le-a solicitat procurorilor să claseze dosarul.

Anul trecut, după fuga lui Vladimir Plahotniuc din Republica Moldova și căderea guvernării Partidului Democrat, Procuratura Anticorupție a inițiat, pe 9 iulie, un proces penal privind privatizarea sub prețul de piață a Cantinei Guvernului, a 2000 de metri pătrați din complexul ”Casa Presei”, dar și a unei vile cu statut de monument istoric.

Acum, la un an după acele evenimente, CNA-ul solicită procurorilor să claseze dosarul, pe motivul ”lipsei componenței de infracțiune”. Această informație, privind cererea de a încheia urmărirea penală, nu a fost făcută publică și a fost obținută pe surse. Șeful interimar al Procuraturii Anticorupție, Sergiu Gavajuc, a confirmat pentru Jurnal TV că a recepționat o astfel de solicitare de la CNA.

L-am întrebat pe șeful interimar al Procuraturii Anticorupție dacă poate să ne ofere cel puțin denumiri de companii care figurează în dosar, dacă tot nu poate să ne confirme sau infirme prezența numelui Iulian Filip în materialele cauzei.

Anume aceste două companii, ”Quantum Imobil” și ”ARIA-GRUP”, fac legătura între cei care au privatizat pe bani mărunți Cantina Guvernului și bucăți din ”Casa Presei” cu fiul lui Pavel Filip, Iulian. Jurnal TV a intrat în posesia unui raport al Serviciului pentru Prevenirea și Combaterea Spălării Banilor care a fost expediat în iulie 2019 către Eduard Varzari, șeful interimar al Procuraturii Anticorupție de la acea vreme. În document scrie clar că ”tranzacțiile de cumpărare a bunurilor statului au fost realizate de același grup de persoane, care au dorit să rămînă în umbră folosind firme și persoane interpuse”.

Citește-ne pe Twitter, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
Mai multe

Sondaj Toate

load