Transnistria stiri: 1392
Eurovision stiri: 502

Domnica Manole, care a închis postul NIT, poate deveni judecător al Curții Constituționale

16 aug. 2019,, 09:39   Societate
4745 1

Agenda de lucru de astăzi a Parlamentului include un proiect de rezoluție privind numirea mai multor judecători ai Curții Constituționale. Cu o zi înainte, Comisia pe probleme juridice, numiri şi imunităţi a Parlamentului a propus numirea fostului judecător al Curții de Apel Chișinău, Dominica Manole, și a fostului președinte al Curții Constituționale, Dumitru Pulbere, în calitate de membri ai Curții Constituționale.

Funcțiile de judecători ai Curții Constituționale din Republica Moldova au devenit vacante în urmă cu două luni: pe 20 iunie, președintele Curții Constituționale Mihai Poalelungi și-a dat demisia, iar pe 26 iunie şi ceilalţi membri ai Curții Constituționale au depus cereri de demisia.

Conform articolului 136 din Constituție, Curtea Constituțională este formată din șase judecători numiți pentru un mandat de șase ani. Doi sînt numiți de Parlament, doi de Guvern, doi de Consiliul Superior al Magistraturii. Ulterior, judecătorii Curții Constituționale, prin vot secret, aleg președintele instanței.

Domnica Manole a participat la toate cele trei concursuri anunțate de autorități pentru funcția de judecători ai Curții Constituționale (din partea Guvernului, Parlamentului și Consiliului Superior al Magistraturii), dar a fost exclusă din concursul organizat de Guvern. La început, a avut parte de ghinion în Parlament: pe 24 iulie, Comisia pe probleme juridice, numiri și imunități, în urma concursului organizat, i-a propus pentru funcţia de judecătorilor ai Curții Constituționale pe Nicolae Eşanu şi Vladimir Grosu. Cu toate acestea, mai tîrziu, cei doi și-au retras candidaturile. Este semnificativ faptul că Domnica Manole a obținut cele mai puține puncte în timpul acestui concurs. Totuşi, acum ea este printre candidaţii la această funcție.

Domnica Manole a devenit cunoscută după ce, în aprilie 2016, în calitate de judecător al Curții de Apel Chișinău, a anulat decizia CEC, care a refuzat grupul de inițiativă al Platformei „Demnitate și Adevăr” (DA) de a organiza un referendum pentru modificarea Constituției. În vara anului 2016, a fost pornit un dosar penal pe numele Manole, iar un an mai tîrziu Consiliul Superior al Magistraturii a decis demiterea ei în baza unui aviz al SIS. Cazul excluderii Domnicăi Manole din sistem a fost trimis Curții Europene a Drepturilor Omului.


La alegerile parlamentare din 24 februarie 2019, Manole a candidat la funcţia de deputat din partea blocului ACUM, figurînd pe poziţia 29 pe listele electorale din circumscripția națională și, în paralel, s-a confruntat cu vărul său, Dumitru Diacov, în circumscripția uninominală nr. 40 (Cimișlia). La alegeri, Domnica Manole s-a poziționat ca „luptătoare împotriva sistemului” și „victimă a regimului”.

Cu toate acestea, „luptătoarea împotriva sistemul” Domnica Manole este cunoscută și pentru faptul că în 2012, în calitate de judecător, a decis lichidarea postului de televiziune NIT. Această decizie a sa a fost criticată de organizațiile internaționale și de oficialii europeni. „O sancţionare atît de drastică a postului de televiziune, cunoscut în Moldova și în străinătate drept unul de opoziție, poate fi interpretată ca răzbunare politică a autorităților moldovenești cu mass-media indezirabilă”, se arată în declarația PACE, solicitînd restabilirea licenței pentru activitatea liberă a postului. Și Departamentul de Stat al SUA a inclus închiderea canalului de televiziune NIT în lista încălcărilor drepturilor omului în Republica Moldova.

În prezent, cazul postului NIT este examinat la Curtea Europeană a Drepturilor Omului și există toate premizele prealabile că decizia finală nu va fi în favoarea Moldovei.

Nuemele Domnicăi Manole a ajuns din nou mediatizat în anul 2013, cînd Ziarul de Gardă a publicat o anchetă în care susține că judecătorul Manole era proprietara unei flote impresionante din 11 mașini. Ulterior, Comisia Națională de Integritate a dezvăluit că aceasta și-a tăinuit o parte din averea sa. Domnica Manole a spus că a fost o simplă greşeală.

În ceea ce privește celălalt candidat pentru postul de judecător al Curții Constituționale, Dumitru Pulbere, acesta a deținut deja această funcție de două ori. În 2001 și 2007 Dumitru Pulbere a fost numit membru al CC de către Parlament în martie, 2007, iar în 2010 a fost ales președinte al Curții Constituționale. În septembrie 2011, după ce a fost lansată o campanie pentru a-l discredita în mass-media pro-guvernamentală, Pulbere a fost destituit din președinția Curții Constituționale. Este cavaler al Ordinului Republicii (2009).

Dumitru Pulbere este cunoscut, de asemenea, pentru că a comentat deciziile controversate ale Curții Constituționale după crearea blocului de coaliție PSRM-ACUM, în luna iunie a acestui an, spunînd că judecătorii Curții Constituționale ar trebui să fie lipsiți de imunitate.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre inițiativa președintelui Franței, Emmanuel Macron, de a deschide în următoarele luni o misiune permanentă de apărare la Chișinău?