Din Ucraina vine o catastrofă ecologică – în Nistru moare peștele

Din Ucraina vine o catastrofă ecologică – în Nistru moare peștele

Locuitorii Moldovei bat alarma: din Ucraina vine o catastrofă ecologică - în Nistru peștele moare masiv.


Potrivit mesajelor unor utilizatori de rețele sociale și mass-mediei locale, în special, bat alarma locuitorii raionului Dubăsari, deoarece în rezervorul situat la 3 km de satul Dubovo, cu cîteva zile în urmă a început să moară peștele și moare pînă în ziua de azi, relatează Noi.md, care citează kp.md.


Cauza localnicii nu o cunosc. Cineva a presupus că peștele a fost buimăcit, cineva crede că este vorba de otrăvire.


Într-adevăr se atestă un număr foarte mare de pești. Utilizatorii rețelelor de socializare publică imagini relevante și îndeamnă ecologiștii să ia măsuri pentru a evita consecințele neplăcute. Apropo, rezervorul este conectat prin canale cu lacurile Doibani, iar acestea, la rîndul lor, cu rezervația Iagorlîc.


„Cel mai probabil, peștele a fost otrăvit în Ucraina – rezervorul de pe rîul Iagorlîc se află la frontieră și apa ajunge anume de aici, - i-a explicat corespondentului „Komsomolskaia Pravda” în Moldova directorul executiv al Asociației Internaționale a Păstrătorilor Rîului Nistru „Eco-Tiras”, doctor în biologie Ilia Trombițchi.


El a presupus că în Ucraina a fost inundat un depozit de pesticide sau un cîmp proaspăt prelucrat. „Transnistria, cel mai probabil, nu dispune de capacitpți de laborator pentru a identifica poluatorul, deci, cred că totul se va încheia cu nimic...”, a spus ecologistul.


Potrivit lui, anterior au mai avut loc cazuri similare în diferite rezervoare. „Acum pierirea din cauza oxigenului scăzut poate fi aproape exclusă, deoarece nu se înregistrează temperaturi ridicate ... Cel mai probabil este vorba de otrăvire. Neintenționată, din neglijență”, a menționat Ilia Trombițchi.


El a subliniat că acum localnicii nu pot face nimic. Se recomandă scoaterea și îngroparea peștilor. Nu se recomandă consumul peștelui pe jumătate mort... De soluționarea problemei trebuie să se preocupe autoritățile competente! Potrivit mesajelor utilizatorilor rețelelor de socializare, acum la fața locului lucrează experții.


Urmărește-ne pe Facebook, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load