Transnistria stiri: 1392
Preşedintele stiri: 4027

Deznodămînt neașteptat în cazul sesizării la CtEDO a lui Platon privind maltratarea din timpul detenției

26 feb. 11:21   Societate
7219 0

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CtEDO) a radiat de pe rol cererea lui Veaceslav Platon în care s-a plîns în fața Curții în baza articolelor 3 şi 13 din Convenția pentru apărarea drepturilor omului și a libertăților fundamentale, invocînd pretinsa maltratare în timpul aflării lui în custodia statului şi eşecul autorităţilor naţionale de a efectua o anchetă efectivă în această privinţă.

Rezumatul deciziei a fost efectuat de către Direcția agent guvernamental din cadrul Ministerului Justiției al Republicii Moldova, scrie ZdG.

Curtea a pronunțat decizia, în cauza Platon vs. Republica Moldova (nr. 25609/18), la 22 februarie 2023, după ce, la 12 ianuarie 2023, avocatul reclamantului, Valeriu Pleșca, a informat Grefa Curţii că nu-l mai reprezintă pe Platon. De asemenea, el a notat că reclamantul urma să informeze Curtea cu privire la numirea unui nou reprezentant.

Contactat ce ZdG, Pleșca a menționat că nu-l mai reprezintă pe Platon, la nivel național, din 2019, iar în fața Curții l-a apărat în mai multe cereri, dar contractul a fost reziliat și în privința lor.

„La 13 ianuarie 2023 reclamantul a fost informat cu privire la un nou termen pentru prezentarea observațiilor sale. Cu toate acestea, nu a urmat niciun răspuns la scrisoarea Grefei, expediată direct la adresa reclamantului.


Printr-o scrisoare recomandată din 27 martie 2023, reclamantul a fost notificat că termenul acordat pentru depunerea observațiilor sale expirase la 13 februarie 2023 și că nu a fost solicitată nicio prelungire a termenului. Reclamantul a fost informat despre conţinutul Articolului 37 § 1 litera (a) din Convenție, care prevede radierea unei cereri de pe rol în situația în care circumstanţele conduc la concluzia că reclamantul nu intenționează să dea curs cererii. Scrisoarea a fost returnată fără a fi revendicată. Din acel moment, Curtea nu a recepţionat nicio scrisoare din partea reclamantului sau a reprezentantului acestuia”, se arată în rezumatul deciziei efectuat de către Direcția agent guvernamental.

Astfel, în absența unor circumstanțe speciale cu privire la respectarea drepturilor garantate de Convenție și de Protocoalele sale, în conformitate cu Articolul 37 § 1 (a) din Convenție, Curtea a constatat că nu există niciun motiv care ar justifica examinarea în continuare a cererii. Prin urmare, ea a radiat cererea de pe rol.

Amintim că Veaceslav Platon este învinuit în trei dosare penale aflate pe rol în instanţă, două pentru escrocherii în proporţii deosebit de mari, iar unul pentru falsificarea cardurilor bancare.

În 2016, Judecătoria Chişinău l-a condamnat pe Veaceslav Platon la 12 ani de închisoare pentru tentativă de escrocherie şi corupere a ofiţerilor de la Detaşamentul cu Destinaţie Specială “Pantera”.

Patru ani mai tîrziu, în 2020, Curtea de Apel Chişinău a anulat sentința şi a trimis dosarul la rejudecare. După mai multe amînări, dosarul a fost preluat spre examinare de la zero. Şedinţele se desfăşoară în lipsa lui Platon care a părăsit Republica Moldova în vara anului 2021.

6
2
0
1
19

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?