Incendii stiri: 690
Cazul Șor stiri: 590
Preşedintele stiri: 3734

Detalii în cazul perchezițiilor din Găgăuzia

13 mai. 13:25   Societate
3100 0

Ofițerii CNA, în comun cu procurorii anticorupție (PA) și angajații Inspectoratului Național de Investigații (INI), au continuat, astăzi, acțiunile în cadrul cauzei penale, pornite pe fapte de corupere a alegătorilor de către reprezentanții unei formațiuni politice în vederea determinării acestora de a vota un concurent electoral la alegerile din UTA Găgăuzia.

În baza materialelor prezentate de către angajaţii INI, au fost autorizate 11 percheziţii la domiciliile și automobilele a opt persoane, care s-au desfășurat astăzi în mun. Chișinău, la Vulcănești, Cimișlia și Comrat. În cadrul acțiunilor de urmărire penală, au fost depistate şi ridicate documente şi bunuri care prezintă interes pentru cauza penală: telefoane mobile, înscrisuri de ciornă, liste cu date de contact ale unor persoane, stick-uri de memorie, sume de bani. Toate persoanele sînt cercetate în stare de libertate.

Amintim că, potrivit materialelor acumulate, s-a constatat că, în perioada martie – prezent, concurentul electoral vizat în prezenta cauză, precum și grupul său de inițiativă, ar fi acceptat cu bună ştiinţă mijloace financiare din partea unui grup criminal organizat, care ar fi fost și sînt utilizate pentru remunerarea ilicită a activiștilor implicați în campania electorală de alegere a bașkanului UTA Găgăuzia, precum și pentru determinarea alegătorilor să voteze pentru candidatul formațiunii. Din probatoriul administrat, s-a stabilit că pentru determinarea unui număr de 30 de alegători de a vota candidatura partidului ȘOR, fiecare activist era remunerat cu 15 000 lei.

Procuratura Anticorupție conduce urmărirea penală.

Persoana acuzată de săvîrşirea unei infracţiuni este prezumată nevinovată atîta timp cît vinovăţia sa nu-i va fi dovedită printr-o hotărîre judecătorească de condamnare definitivă.

Adunarea Națională a UTA Găgăuzia condamnă acțiunile întreprinse de oamenii legii în contextul presupuselor acte de corupție în procesul electoral din autonomie.

Instituția califică acțiunile drept „ingerință gravă a autorităților centrale” și drept presiune asupra CEC din regiune pentru retragerea din cursa electorală a candidatului Partidului Șor.

Într-un mesaj publicat după demararea perchezițiilor inițiate de CNA și procurorii anticorupșie la stafful electoral al Partidului Șor, Adunarea Populară a Găgăuziei amintește că s-a angajat să organizeze și să desfășoare alegeri și referendumuri pe teritoriul autonomiei.

8
1
0
1
17

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Stare de urgență a fost prelungită pentru a 10-a oară. Cum calificați această decizie?