X 
Transnistria stiri: 1424
Eurovision stiri: 508
Preşedintele stiri: 4002

Demidețki: "Să nu spunem poveștile bunicului Soros"

28 dec. 2023,, 15:15   Societate
2926 0

Autoritățile Moldovei, din păcate, echivalează integrarea europeană cu rusofobia și lupta cu Rusia, cu care cooperarea reciproc avantajoasă este în interesul țării noastre, dar pierde mult din cauza acestei poziții, iar în final suferă cetățenii de rînd, deoarece interesele autorităților și ale populației sînt diferite.

O astfel de opinie a exprimat cunoscutul jurnalist Valerii Demidețki într-un interviu acordat Gagauziya Radio Televizionu (GRT), compania publică de radiodifuziune a UTA Găgăuzia.

El a spus că nu are nimic împotriva integrării europene a Republicii Moldova și consideră că poate fi chiar bine ca aceasta să devină membră a Uniunii Europene.

"Să fie așa! Dar eu nu pun semnul egalității între integrarea europeană și rusofobie. Iată aici nu pot să pun semnul egalității. La noi, din păcate, integrarea europeană înseamnă să lupți cu Rusia. Să lupți împotriva piețelor noastre de desfacere, să lupți împotriva aprovizionării cu energie ieftină, să lupți împotriva unei țări care joacă un rol important în dezvoltarea regională. Nu pot să înțeleg. Dacă integrarea europeană înseamnă rusofobie și luptă împotriva Rusiei, atunci eu sînt împotriva unei astfel de integrări europene!", a subliniat Valerii Demidețki.

În opinia sa, ar fi altfel dacă integrarea europeană ar însemna respectarea anumitor principii și valori, a literei legii.

"Deși știți, sincer vorbind, probabil că ar fi naiv să spunem povești bunicului Soros, de care se bucură atît de mult poporul nostru, care este numit în glumă copiii căpitanului Grant. Nu vom crede că totul este bine în Uniunea Europeană, că nu există corupție, nu există încălcări ale legii și așa mai departe. Un simplu exemplu. Oamenii sînt adesea indignați de ce Moldova a devenit un furnizor de prostituție, inclusiv prostituție infantilă, pentru Uniunea Europeană. Spuneți-mi, vă rog, cine îi primește acolo? Poate că fetele și copiii noștri nu ar fi trimiși acolo dacă nu ar fi primiți, dacă nu ar fi fost organizat totul. Atunci de ce ne acuzați că din cauza sfaturilor partenerului de dezvoltare noi am devenit o țară săracă în 30 de ani și că a trebuit să fugim din țară în căutarea unui loc de muncă?", s-a întrebat jurnalistul.

În același timp, el a atras atenția asupra faptului că Rusia nu era împotriva integrării europene a Republicii Moldova, iar la un moment dat, Dmitri Kozak, care era pe atunci șeful adjunct al administrației prezidențiale ruse, a călătorit în Moldova pentru a contribui la alianța între Maia Sandu și Igor Dodon, ambasadorul rus a venit în parlament împreună cu ambasadorul UE pentru a crea o coaliție între forțele de opoziție de atunci.

După cum a spus Valerii Demidețki, Rusia nu este împotriva ca Moldova să devină membră a UE, iar Moldova ar putea chiar să devină o platformă de cooperare între UE și Rusia, iar țara noastră ar beneficia foarte mult de pe urma acestui lucru.

"Și probabil că ne-am simți bine, dar astăzi vedem o situație oarecum diferită, nu știu de ce. Prin urmare, nu se poate pune semnul egalității între integrarea europeană și rusofobie. Adică, reiese că acum, dacă aspirăm la UE, trebuie neapărat să ne certăm cu rușii, iar cearta nu este în avantajul nostru, nu este în avantajul populației. Da, pentru cei care primesc granturi, pentru cei care sînt la putere, este profitabilă. Ei cîștigă bani din asta, dar marea majoritate, probabil 90 la sută din populația Republicii Moldova, are de pierdut", a subliniat jurnalistul.
El a menționat că puțin probabil că cetățenilor le este plăcut să plătească așa un preț la gaz, care este acum, agricultorilor - să piardă piețele, iar muncitorilor migranți care trăiesc în Rusia - să se confrunte cu astfel de probleme ca acum, cînd trebuie să zboare acasă prin țări terțe, cu escale, cheltuind mult timp și bani, au dificultăți în transferul banilor, din care trăiește țara noastră, iar Rusia este cel mai mare furnizor de valută de la muncitorii noștri migranți.

Valerii Demidețki a subliniat că aceeași Germania cumpără gaz din Rusia la prețuri mai mici, cumpără gaz foarte ieftin.

"Ucrainenii, care spun că sînt în război cu Rusia, pompează acest gaz și nimeni nu vine la țeavă în uniforme kaki, să o arunce în aer. Nimic. Totul este sfânt. Apoi, noi cumpărăm același gaz rusesc din Europa, din Grecia și din alte țări, dar la un preț triplu, din creditul pe care ni-l dau ei, credit pe care nepoții noștri vor trebui să îl achite. Cum așa? Este aceasta marele nostru avantaj?", a spus el.

Jurnalistul a subliniat că interesele autorităților și cele ale populației sînt diferite, deși nu a exclus că o mare parte a populației, un număr mare de oameni este de acord cu ceea ce se întîmplă.


"Dar dacă le place și sînt gata să tolereze toate acestea, de ce ar trebui să ne oblige pe noi să tolerăm? Deși rezultatele alegerilor locale au arătat că o foarte mare parte a populației este nemulțumită de această politică a autorităților", a declarat Valerii Demidețki.

54
1
0
0
5

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?