X 
Transnistria stiri: 1352
Eurovision stiri: 497

De unde facem rost de procurori și judecători integri?

20 iul. 2019,, 14:44   Societate
7101 13

Societatea moldovenească salută multașteptatele procese de curățare în organele de drept și sistemul de justiție inițiate în Moldova, însă plecarea figurilor-cheie care deserveau regimul anterior ce a uzurpat puterea nu va contribui la soluționarea problemelor, deoarece este vorba doar despre „vîrful aisbergului”.

Pentru restabilirea încrederii cetățenilor în sistemul de justiție, urmează nu numai să se asigure numirea unor profesioniști integri în posturile de vîrf, dar și să se repete, în sine, fapta eroică a lui Heracles de curățare totală a „grajdurilor lui Augias”.

Deputații în Parlament din partea majorității de guvernare consideră că viitoarea conducere nouă a Procuraturii Generale urmează să efectueze o revizie totală și să dea o apreciere juridică acțiunilor și inacțiunilor tuturor angajaților, inclusiv celor ale lui Eduard Harunjen care și-a dat demisia, deoarece, potrivit Codului Penal, este sancționată atît acțiunea, cît și inacțiunea, care în unele cazuri este și mai nocivă. Acest fapt a fost confirmat și de istoria cu furtul miliardului care a dus țara într-o criză profundă. Organele competente au permis sustragerea miliardelor din bănci, iar rezultate reale ale investigației „jafului secolului” nu s-au văzut, reiese că pisica nu prinde șoarecii. Și multe dintre persoane vinovate de crearea acestei situații și comiterea altor fărădelegi s-au ascuns.

În opinia deputatului în Parlament din partea Partidului Socialiștilor Vasile Bolea, în acest context Moldova ar trebui să adopte o atitudine maximal severă față de Procuratura și sistemul de justiție și să opereze o selecție dură.

„Am putea lua exemplu de la Georgia și Albania. Spre exemplu, avem doar 660 de procurori. Aceștia nu-s 15 mii de polițiști. Am putea efectua un control dur și o selecție ca să vedem cine și ce a făcut în ultimii ani, pe ce bani a trăit. Trebuie să vedem ce și-au cumpărat, mașini „Porshe” cu 10 mii de lei ș.a.m.d. Aproape toți au case luxoase. De acea avem nevoie de o reorganizare completă”, a menționat Vasile Bolea.


El s-a mai pronunțat pentru reformarea Consiliului Superior al Procurorilor și Consiliului Suprem al Magistraturii, îndemnînd să se încerce modelul țărilor vecine și să se creeze un organ și nu două: un Consiliu Suprem al Magistraturii cu două camere: un colegiu al procurorilor și un colegiu al judecătorilor. În această situație nu va trebui să cheltuim bani pentru fiecare organ, să-i oferim un aparat întreg separat și state de personal, sediu, mașini, salarii. „Trebuie să-i unim în cadrul unei structuri. Procuratura este o parte a sistemului de justiție, iar noi i-am separat. Deja a trei sau a patra oară vorbim despre reformă și nicidecum nu reușim”, - a spus deputatul în Parlament din partea PSRM.

Însă mulți experți se întreabă, unde să facem rost de judecători și procurori integri în procesul de curățare a „grajdurilor lui Augias” dacă toți cei care au fost procurori și judecători în ultimele 10 ani nu au reușit să nu se „păteze”… Avem nevoie de oameni absolut impecabili, cel puțin în posturile de vîrf, circa 100 de persoane. De unde să-i luăm?

În opinia experților, pentru soluționarea acestor probleme autoritățile ar trebui să acorde atenție juriștilor de la întreprinderile și organizațiile care au avut de suferit de pe urma acțiunilor instanțelor de judecată și a procurorilor, însă, totodată, trebuie să fim atenți cu juriștii de la autoritățile locale, în care subdiviziunile juridice deseori activează în defavoarea intereselor localității, așa cum se întîmplă, spre exemplu, la Chișinău.

Pe lîngă aceasta, noii judecători și procurori ar putea fi găsiți printre notari și asistenții lor, profesori de la instituțiile de învățămînt superior în domeniul dreptului, angajații demiși ai MAI, SIS, Procuraturii (ridicînd, totodată, toate restricțiile asupra vîrstei).

Așteptăm propunerile alternative și ideile cititorilor în acest sens care vor fi neapărat publicate.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre inițiativa președintelui Franței, Emmanuel Macron, de a deschide în următoarele luni o misiune permanentă de apărare la Chișinău?