Criza energetică stiri: 1714
Cutremure stiri: 389
Eurovision stiri: 423

De cînd moldovenii vor plăti 10 lei pentru metrul cub de gaze naturale

6 noi. 2021,, 16:24   Societate
6296 1

Ședința Agenției Naționale de Reglementare în Energie, la care va fi examinată solicitarea SA Moldovagaz în vederea majorării tarifelor la gaze pentru consumatori, va avea loc marți, pe 9 noiembrie, transmite Noi.md cu referire la dosarmedia.md.

Un anunț în acest sens a fost făcut de către unul dintre directorii ANRE, Eugen Karpov la un post privat de televiziune, menționînd în același timp că ”cel mai probabil, în ședința de marți vor fi aprobate tarifele calculate de Moldovagaz, întrucît ANRE nu va avea capacitatea fizică să studieze calculele prezentate de Moldovagaz.

”Ședința la care vor fi examinate tarifele respective va avea loc marți. Comisia pentru Situații de Urgență a obligat ANRE să aprobe în regim de urgență tarife prealabile, pentru ca pînă la 30 noiembrie acestea să fie ajustate în conformitate cu calculele pe care le vom efectua”, a declarat Carpov.

Consumatorii finali ar putea să achite peste zece lei pentru metrul cub de gaze naturale din 1 noiembrie.

SA „Moldovagaz” a înaintat Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE) o cerere privind creșterea tarifului mediu pentru furnizarea gazelor naturale consumatorilor finali la prețuri reglementate pentru anul 2021 de la 4128 la 9396 lei pentru o mie de metri cubi.


”Astfel, tariful la gazele naturale furnizate la punctele de ieșire din rețelele de distribuție de presiune joasă se propune să fie ridicat de la 4298 la 10260 lei pentru o mie de metri cubi, de presiune medie de la 4018 la 8649 de lei, de presiune înaltă de la 3910 la 8331 de lei pentru o mie de metri cubi”.

În cazul rețelelor de transport gaze, tariful urmează să fie crescut de la 2613 la 7834 de lei pentru o mie de metri cubi în punctele de intrare, și de la 2895 la 8115 de lei în punctele de ieșire.

Principalul factor care a cauzat necesitatea revizuirii tarifelor este creșterea semnificativă a prețurilor de achiziție. Tariful final nou pentru gazele naturale la prețuri reglementate se aprobă de ANRE într-o ședință deschisă.

4
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mitropolia Română cere ca, pe lîngă clădirea Bibliotecii Naționale a Republicii Moldova, să-i fie transmite încă 17 clădiri din toată țara. Ar trebui făcut acest lucru?