X 
Transnistria stiri: 1424
Eurovision stiri: 508
Preşedintele stiri: 4002

De ce screening-ul auditiv pentru nou-născuți este obligatoriu

18 mar. 17:15   Societate
2515 0

De la începutul lunii martie, a fost introdusă efectuarea obligatorie a screening-ului auditiv pentru toți nou-născuții, în maternitățile din țară, fără necesitatea deplasării la centrele specializate din capitală.

Medicii audiologi susțin că această procedură reprezintă primul pas în depistarea timpurie a deficiențelor de auz, chiar în primele zile de viață ale bebelușului. Conform datelor oficiale, unul din o mie de nou-născuți este diagnosticat cu hipoacuzie, transmite radiomoldova.

Efectuarea screening-ului auditiv în primele zile de viață ale nou-născuților permite identificarea imediată a deficiențelor de auz. În cazul unei afecțiuni, este întocmit un protocol complex, iar nou-născutul este direcționat către specialiștii din centrele unde există aparate sofisticate, a declarat medicul audiolog, Sergiu Parii, într-un interviu pentru Radio Moldova. Specialistul subliniază că metoda este una inofensivă și durează cel mult patru minute. Potrivit acestuia, cel mai des pot fi afectați urechea internă și centrii nervoși, afecțiunile fiind determinate de factori genetici ori anumite patologii perinatale sau postnatale.

Potrivit lui Sergiu Parii, datele statistice relevă că, anual, unul din o mie de nou-născuți sînt diagnosticați cu deficiențe auditive, iar pe parcursul primului an de viață 1-2 copii sînt găsiți cu hipoacuzie.

„Pot fi și cazuri cînd este afectată o ureche la naștere sau în perioada perinatală și atunci va trece neobservat acest lucru pînă la vîrsta preșcolară. - Care sînt deficiențele de auz cu care se nasc cel mai frecvent copiii? – La naștere, cel mai des poate fi afectată așa-numita porțiune neurosenzorială, urechea internă sau centrii nervoși subcorticali sau corticali. Dacă este diagnosticat la naștere, de la șase luni ar putea de acum începe reabilitarea prin protezare auditivă sau implant cohlear. Cu cît mai mult se întîrzie cu metodele de reabilitare, cu atît mai greu va vorbi copilul în viitor.”


Dacă anterior acest screening era efectuat doar în cinci centre perinatale din țară, acum, în premieră, testul poate fi realizat în toate instituțiile medicale, în acest sens fiind instruiți specialiști și lucrători medicali, a precizat într-o intervenție pentru postul nostru de radio, șefa Centrului Republican de Audiologie, Anghelina Chiaburu. Medicul a precizat că scopul procedurii rezidă în depistarea timpurie a surdității la copii, deoarece această afecțiune rămîne o problemă actuală.

„Incidența copiilor născuți cu surditate rămîne să fie destul de înaltă. Scopul screening-ului audiologic este anume intervenția timpurie, depistarea precoce. Important este să aducem mesajul către toți părinții, să fie receptivi față de această investigație non-invazivă, inofensivă pentru copil, care se efectuează în maternități, respectîndu-se toate cerințele față de testarea audiologică. Noi-născuții beneficiază de acest screening audiologic gratuit în toate maternitățile din Republica Moldova.”

Anghelina Chiaburu a menționat că, de la începutul acestui an, peste o mie 400 de nou-născuți au fost supuși screening-ului audiologic, iar la doi dintre aceștia a fost confirmat diagnosticul de surditate.

0
0
1
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?