Transnistria stiri: 1424
Eurovision stiri: 508
Preşedintele stiri: 4002

De ce în Ucraina domină interesele economice în raport cu rîul Nistru

26 iun. 2023,, 12:00   Societate
3488 0

La autoritățile ucrainene, interesele economice în raport cu rîul Nistru domină față de cele de mediu, deoarece complexul hidroenergetic pe Nistru a fost construit inițial în baza unui proiect sovietic și, respectiv, în el au fost subestimate consecințele activității acestui complex hidroenergetic asupra mediului.

O astfel de opinie a exprimat directorul Asociației Internaționale Ecologice a Păstrătorilor rîului Nistru ”Eco-TIRAS”, doctorul în științe biologice, Ilia Trombițchi, în cadrul emisiunii "Без галстуков", moderată de Alexandru Stahurschi pe canalul N4, relatează Noi.md.

Potrivit lui, în special, cel mai semnificativ impact este faptul că temperatura apei care ajunge pe teritoriul Moldovei în aval nu corespunde celei naturale. Transparența acestei ape este, de asemenea, foarte mare.

"Și acești doi factori duc la consecințe foarte negative în aval. În principal, această înnămolire și regimul termic nenatural afectează modul în care se dezvoltă în aval acele organisme care trăiesc în mod natural acolo și compoziția speciei lor", a spus cunoscutul ecologist.

El a atras atenția asupra faptului că, după prăbușirea Uniunii Sovietice, în anii 1999-2000, Ucraina a decis să transforme barajul pe care îl aveau, acel baraj care se afla în proiectul sovietic și avea ca scop doar eliminarea unor probleme - adică fluctuațiile apei de la Stația hidroelectrică-1. Și ea a fost transformată în Centrală hidroelectrică.

"În consecință, este avantajos ca apa care se află între Centrala hidroelectrică -1 și Centrala hidroelectrică -2 să nu fie utilizată non-stop, dar uniform și atunci cînd este nevoie de energie electrică.

Mai mult, deoarece diferența dintre niveluri este mică, se produce puțină energie. Dar ea oricum este obținută în așa fel, încît acest lucru provoacă fluctuații mari, o amplitudine mare a nivelului apei pe cursul inferior al întregului complex hidrologic, ceea ce afectează negativ și funcționarea ecosistemului rîului Nistru în aval. În cele din urmă, acest complex hidrologic provoacă o scădere puternică a nivelului apei rîului Nistrul, în special în rezervorul de la Dubăsari", a subliniat Ilia Trombițchi.


Potrivit lui, în afară de aceasta, de exemplu, plajele de nisip care erau în Otaci, în Ocnița, în Mogilev-Podolsk, pe celălalt mal, nu mai există.

"Acolo este doar nămol și stufăriș. Adică am pierdut această atractivitate, pentru turiști, să zicem, care veneau acolo. Acum ei, desigur că nu vin. Și, în general, Nistrul și-a pierdut o mare parte din atractivitatea sa ca loc de odihnă, pentru turism. Adică, oamenii nu mai pot folosi acest factor pentru propriul venit. Oamenii primeau turiști și așa mai departe, iar acum, din păcate... Nu vorbesc despre faptul că a scăzut foarte mult cantitatea și calitatea peștilor sînt crescuți și înmulțiți, și multe specii de pești au fost practic înlocuite cu specii rezistente la apă mai rece și cu ciclu mai scurt. Ei sînt mici, dar răpitori și mănîncă ceea ce mîncau anterior speciile de pești mari", a spus cunoscutul ecologist.

1
0
0
4
13

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?