X 

Experți internaționali vor evalua impactul Complexului Hidroenergetic pe Nistru

17 dec. 2021,, 09:30   Societate
2565 0

Experții internaționali urmează să realizeze o evaluare a impactului construcției Complexului Hidroenergetic de pe Nistru pentru a fi recunoscută și de către Ucraina, în contextul în care autoritățile vecine nu recunosc studiile deja realizate, transmite NOI.md cu referire la TV8.

Potrivit ministrei Mediului, studiile care au fost realizate și care arată că, Complexul Hidroenergetic pe care îl construiește Ucraina în albia rîului Nistru are deja un impact devastator asupra debitului, calității apei și diversității biologice a fluviului, nu sînt recunoscute de către parte Ucraineană, astfel se va apela la experții internționali. Despre acest lucru a anunțat ministra Mediului, Iuliana Cantaragiu, în cadrul emisiunii „Cutia Neagră” de la TV8.

„Ceea ce pe noi ne interesează este să se facă valoarea impactului Complexului Hidroenergetic asupra Nistrului, dar o evaluare făcută de experții internaționali, care să fie recunoscută de către ambele țări, atît de Ucraina cît și de Moldova. Evaluări au mai fost făcute, dar este un material informațional pentru noi, iar Ucraina nu îl recunoaște. Din acest motiv și a fost solicitată asistența Comisiei Europene, venind din logica ca și Republica Moldova și Ucraina au acorduri de asociere. Experiența în gestionarea resurselor de apă o are mult mai mare Uniunea Europeană decît oricare din țările noastre și atunci bineînțeles dacă noi avem disonanțe pe acest subiect este bine”, a declarat Iuliana Cantaragiu.

Potrivit ministrei, în cadrul Comisiei Nistrene care a avut loc toamna trecută unde au fost prezentate concluziile preliminare ale studiului privind impactul social și de mediu al Centralei Hidroelectrice de Acumulare, realizate de PNUD Moldova, care au arătat efectele dăunătoare asupra calității apei în țara noastră și efectele negative ale faunei și florei rîului, autoritățile Ucrainene „au primit această informație destul de bolnăvicios”.

„Așteptările noastre sînt ca acest studiu de fapt să ne demonstreze ceva ca să putem pune punct acestui subiect”.


Întreabată dacă este adevărat că Ucraina solicită Republicii Moldova să recunoască încă o dată documentul prin care în anul 2010 guvernul Filat a cedat printr-un protocol secret, dreptul de control al Ucrainei asupra barajului de la Naslavcea, ministra a declarat că „Republica Moldova tacit l-a cedat încă din anii 90”, iar acesta este un alt „obiect al negocierilor, ca toate celelalte proprietăți”.

Amintim că, ultimele studii realizate arată că Complexul Hidroenergetic pe care îl construiește Ucraina în albia rîului Nistru are deja un impact devastator asupra debitului, calității apei și diversității biologice a fluviului – principala sursă de apă potabilă pentru aproape opt milioane de oameni din Ucraina și Moldova. Cu toate acestea, Kievul intenționează să continue extinderea complexului, căutînd să-și asigure independența energetică.

0
0
0
1
1

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum apreciați activitatea Serviciului 112, mai ales, în contextul intemperiilor?