COVID-19 în MOLDOVA  Mai multe detalii

TEMELE PRINCIPALE Toate Știrile

mai multeminimizează

De ce în Moldova sînt atît de mulți copii infectați cu COVID-19

În Moldova, în primele două săptămîni din septembrie, cu COVID-19 au fost diagnosticați 187 de elevi, 173 de profesori, 40 de angajați și personalului auxiliar, precum și doi copii de vîrstă preșcolară, 47 de educatori și 26 de angajați ai personalului auxiliar din grădinițe.

Această statistică a fost prezentată de Ministrul Educației, Culturii și Cercetării, Igor Șarov, menționînd că în prezent în Moldova 10 școli și două grădinițe sînt închise în carantină.

În plus, 171 de clase au trecut la învățămîntul la distanță din cauza infectării cu coronavirus a elevilor și profesorilor.

Cu toate acestea, după cum a menționat ministrul Educației, Culturii și Cercetării, începerea procesului educațional în școli de la 1 septembrie nu a dus la o creștere bruscă a numărului de persoane infectate cu coronavirus în țara noastră.

Totodată, mulți cetățeni și specialiști se întreabă: "De ce în țară avem încă atît de mulți copii bolnavi?"și încearcă ei înșiși să răspundă:"Poate pentru că poartă măști?", "Poate că sunt prea speriați?", "Poate că ar trebui să nu mai ascultăm OMS și să facem așa cum fac țările în care practica arată cum copiii ar trebui să studieze în școli în condiții de COVID-19 și să nu se îmbolnăvească?".


Mulți moldoveni cred că profesorii, cel mai probabil, se îmbolnăvesc în afara școlilor, apoi se infectează unii pe alții și pe copii. În același timp, după cum cred mulți, a alunga copiii acasă pentru a învăța online înseamnă că ei vor degrada acolo în fața calculatoarelor și smartphone-lor și nu vor asimila normal programa școlară.

După cum a menționat în emisiunea sa "E bine să trăiești!" (Жить здорово!) de la "Primul canal" prezentatoare rusă de TV, medic-internist, cardiolog, pedagog, doctor în științe medicale, profesor, activist civic Elena Malîșeva, studiile efectuate în diferite țări ale lumii au infirmat mitul că copiii răspîndesc virusul COVID-19, și a arătat că copiii nu au nevoie de mască în școală, și ele pot fi anulate fără probleme. De asemenea, distanța socială pentru copii nu joacă nici un rol, copiii nu sînt periculoși nici unul pentru celălalt, nici pentru adulți și ei nu trebuie să se teamă de coronavirus.

Statisticile mondiale privind numărul de persoane bolnave spun că, în grupul copiilor sub 18 ani infectați sunt cu doar 7,5%, iar dintre toți cei decedați de COVID-19, copiii sub 18 ani reprezintă doar 0,1%, iar tinerii sub 30 de ani - doar 0,6%. Un studiu efectuat în Australia pe 1 milion 230 de mii de copii și 143 de mii de pedagogi din școlilor a arătat că posibilitatea transmiterii infecției de la un copil la altul este de 1%, de la un copil bolnav la un copil sănătos este de 0,3%, iar de la adult la adult - de 4,4%.

"Acestea sînt cifre nesemnificative, care spun că copiii sînt în siguranță și pot sta liniștiți alături", a menționat Elena Malîșeva. Ea a dat exemplul Australiei, unde școlile nu au fost închise, nimeni nu poartă măști și nu a respectat distanța socială, a existat o atmosferă normală, obișnuită.

Prezentatoarea TV a citat, de asemenea, date din studiile privind infecția copiilor din Suedia și Finlanda, care au implementat abordări drastice. În Finlanda, copiii purtau măști, stăteau în carantină și existau interdicții de comunicare cu adulții, iar în Suedia ei mergeau la școală și comunicau cu colegii. În consecință, în Suedia, unde au fost lăsate deschise toate școlile și grădinițele, nivelul infectării cu COVID-19 în rîndul copiilor a constituit doar 2,1%, iar în Finlanda, unde a fost carantină și copiii au stat acasă - 8,2% sau de 4 ori mai mult. Dar, în ambele țări, nu au fost înregistrate decese ale copiilor de COVID-19.

"Prin urmare, aceste și alte studii arată ca măștile pot fi anulate pentru copii, ei nu mai au nevoie de ele, nici distanța socială pentru copii, de asemenea, în școală nu joacă nici un rol, ei nu sînt periculoși unul pentru altul, pentru nimeni, și ei nu trebuie să se teamă de coronavirus", a menționat Elena Malîșeva.

Se pare că medicii și funcționarii moldoveni din sistemul educațional mai bine ar trebui să privească mai larg problema decît să interzică totul. Da, prin eforturile medicilor și a conducerii țării, pandemia în Republica Moldova este ținută sub control și indicatorii mortalității de COVID-19 la noi sînt mai mici decît media mondială, a fost acumulată o vastă experiență în combaterea acestei boli. Noi ce, ne temem de riscuri? Dar oare Guvernul Moldovei nu a urmat recomandările medicilor-șefi pe parcursul pandemiei? Care dintre medicii-șefi, cu toate succesele în tratamentul COVID-19, este gata să-și asume responsabilitatea pentru faptul că Moldova este campionul Europei după numărul de infectări cu acest virus? Nimeni, de aceea, atunci cînd vine vorba de copiii noștri, haideți să atragem atenția la cele mai bune practici mondiale (din fericire, ele s-a acumulat deja) și să luăm decizii corecte, care să le permită copiilor să învețe și să se dezvolte multilateral, dar să nu ne ascundem în spatele recomandărilor managerilor și OMS, care nici ei nu au înțeles încă ce se întîmplă. În același timp, desigur, ar trebui să continuăm practica pe larg aprobată de grijă sporită și tratare operativă a celor infectați care se află în zona de risc. Este vorba despre persoanele care au mai mult de 50 de ani, precum și despre cele care suferă de anumite boli cronice.

Citește-ne pe Twitter, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
Mai multe

Sondaj Toate

load