Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

Trebuie sau nu copiii să poarte măști de protecție? Sfatul specialistului

11 oct. 2020,, 08:53   Societate
7113 0

Purtarea măștii de protecție în spațiile închise sau în cele deschise, atunci cînd nu se poate păstra distanța socială de cel puțin un metru, a devenit obligatorie în R. Moldova.

Dacă maturii încearcă să respecte această regulă, copiii de cele mai multe ori o „încalcă”. Medicii pediatri trag un semnal de alarmă spunînd că, de cele mai multe ori, purtarea măștii poate aduce mai multe probleme decît protecție, mai ales copiilor pentru care purtatul măștilor de la o vîrstă mică impune un șir de riscuri.

Intervievată de Noi.md, doctorul neurolog-pediatru, Diana Coropceanu, spune că printre daunele pe care le poate aduce purtarea măștilor de către copii se numără risc de supraîncălzire sau chiar sufocare, iar copiii hiperactivi pot suferi un anumit grad de toxicitate în organism prin respirarea propriului dioxid de carbon.

„Un copil înțelege foarte greu rolul măștii (în Joc, copilul poate să-și scoată masca, să o poarte inadecvat, punînd mîinile murdare la ochi, nas, gură, urechi, etc); Cei care suferă de boli cardiace, boli pulmonare, astm, maladii psiho-neurologice (epilepsie, paralezie cerebrală, autism), etc. își pot agrava starea de sănătate prin faptul că depun un efort major de a-și umple plămînii cu oxigen; Purtarea măștilor în școli, ar determina scăderea capacității de concentrare, deficitului de atenție, duce la apariția vertijurilor, confuziei, tahicardiei”, spune Diana Coropceanu.

O soluție pentru evitarea infectării cu noul coronavirus în rîndul copiilor, spune medicul, este spălarea cît mai frecventă pe mîini și păstrarea distanței sociale.


„Noi, adulții, trebuie să fim păsători, precauți de soarta și sănătatea copiilor noștri. Părintele trebuie să fie un exemplu prin respectarea regulelor stricte de igienă, să-i învețe cum corect să-și spele mînuțele, să-i învețe să strănute acoperind gura cu cotul, să poarte batiste de unică folosință”, a conchis doctorul neurolog-pediatru, Diana Coropceanu.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?