X 
Transnistria stiri: 1352
Eurovision stiri: 497

De ce gheretele sînt un lucru necesar și util într-un oraș modern

21 sep. 2018,, 11:11   Societate
4827 2

Din dorința de a afla atitudinea cetățenilor vizavi de comerțul stradal și importanța lui pentru orașul Chișinău, echipa de la Prime a realizat un reportaj în care a intervievat simplii chișinăuieni ca să afle atitudinea lor față de gheretele pe care le putem vedea azi în orașul nostru. Iar atitudinea oamenilor care vin să-și savureze cafeaua sau să-și cumpere o înghețată în stradă este îmbucurătoare și pozitivă.

Totuși, mulți oameni, când aud cuvântul „gheretă”, se gândesc la acele construcții unde se vând țigări sau fructe și pe care primăria tot promite să le demoleze. Dar istoria apariției gheretelor și importanța lor înseamnă mult mai mult decât atât și că ele sunt o parte importantă din infrastructura orașului. Vreți să știți de ce?

Istoria gheretelor este una destul de vastă - deși la noi au apărut la sfârșitul anilor ‘80- începutul anilor ‘90, ceea ce a și creat acest stereotip negativ față de ele - în întreaga lume și mai ales în marile metropole gheretele au fost și continuă să fie o parte importantă a culturii urbane. În timp ce în Stockholm, Barcelona, Hong-Kong și mai ales Paris gheretele continuă să fie o atracție turistică și un element care oferă șarm orașului, iar în Japonia chioșcurile se automatizează, în Chișinău autoritățile și cetățenii continuă lupta cu acești „intruși” ai străzilor, în loc să se găsească o soluție constructivă.

De câțiva ani Primăria tot încearcă să monitorizeze comerțul stradal și să ajungă la un numitor comun cu proprietarii de chioșcuri și cetățenii. Conform statisticilor platformei Primăria Mea, peste 55% dintre locuitorii capitalei utilizează serviciile gheretelor și chioșcurilor amplasate în stradă. Practici bune de desfășurare și dezvoltare a comerțului stradal, inspirate de la orașe ca București, Cluj-Napoca sau Odesa, sunt identificarea de către autorități a locurilor noi de comercializare, licențele gratuite pentru comerț, educația și instruirea economică, împrumuturile la o dobândă accesibilă și o scutire de taxe în primele șase luni. Experiența arată că deschiderea autorităților și comunicarea cu mediul de afaceri și vânzătorii stradali au fost principalele măsuri de soluționare a problemei și de susținere a vânzătorilor.

Comerțul stradal de mult nu mai înseamnă doar bătrâne cu fructe sau țigări la bucată, alimentare din PVC fără condiții de igienă: gheretele de cafea s-au modernizat și au încercat să țină pasul cu progresul. În acest an, comerţul stradal este vizibil mai bine organizat comparativ cu anii precedenţi. Gheretele de îngheţată, cu băuturi fierbinţi şi răcoritoare, amplasate la periferiile parcurilor din Capitală, sporesc confortul şi buna dispoziţie a trecătorilor, dar şi contribuie la păstrarea curățeniei în parcuri.


La ora actuală, gheretele sunt extrem de bine dotate: în multe unități de comerț stradal există canalizare la fiecare gheretă, aer condiționat, coșuri de gunoi și chiar și bănci sau scaune. Activitatea economică a gheretelor de cafea este una transparentă și monitorizată, comercianții plătesc impozite și taxe regulat, contribuind, astfel, la bugetul municipal. Și tocmai o astfel de activitate economică sănătoasă le permite autorităților să investească în oraș, în infrastructura lui, în parcuri, trotuare, bănci, în renovarea clădirilor istorice spre binele fiecărui locuitor. Proprietarii de coffeeshopuri încearcă, de asemenea, să creeze un design plăcut al gheretelor, ajustat la aspectul orașului Chișinău.

Comercianții nu trebuie să se teamă de sistem sau de autorități, ci trebuie să creeze un parteneriat durabil cu acestea pentru binele întregului oraș, dar și al micilor afaceri.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre inițiativa președintelui Franței, Emmanuel Macron, de a deschide în următoarele luni o misiune permanentă de apărare la Chișinău?