X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 508
Preşedintele stiri: 4002

Cum să ținem tineretul talentat în Moldova?

18 mar. 2019,, 15:30   Societate
2821 3

Studiile recente din ultimii ani arată tendințe neplăcute: peste 85% dintre absolvenții de liceu din Moldova sînt pregătiți să părăsească țara la prima ocazie.

În acest sens, autoritățile moldovenești trebuie să creeze condiții pentru ca tinerii talentați să trăiască și să lucreze acasă, să aibă un loc de muncă bun, un salariu bun, condiții bune de trai, ei trebuie susținuți mereu și ajutați în orice situație.

Acest lucru a fost declarat de către consilierul președintelui Republicii Moldova în domeniul educației, culturii și cercetării, Corneliu Popovici, în cadrul emisiunii "Mecanismul de acțiune cu Elena Levițkaia-Pahomova" pe canalul NTV-Moldova, transmite Noi.md.

"Avem copii foarte buni și talentați. Ei trebuie să sprijiniți. Au nevoie de ajutor. Și trebuie să le creăm condiții pentru ca ei să rămînă acasă și să nu plece", a spus Corneliu Popovici.

El a menționat că unii sportivi buni și talentați din Moldova au primit deja o bursă și ei studiază și se antrenează în SUA. Alții se află în România, Rusia, Franța și în alte țări.


"Acest proces nu poate fi oprit. Nu poți interzice unui tînăr să meargă și să obțină o educație bună într-o altă țară. Dar un stat care primește asistență din partea altui stat ar trebui să se gîndească la ce se va întîmpla după aceea. Ce se va întîmpla cu acești tineri, deoarece, potrivit statisticilor, mai mult de 95% dintre cei care pleacă la studii în străinătate rămîn pur și simplu acolo și nu se mai întorc acasă", a declarat consilierul președintelui Republicii Moldova în domeniul educației și culturii și cercetare.

Potrivit acestuia, președinția a avut anterior întîlniri cu Consiliul Rectorilor și s-a propus modificarea statutului acestei asistențe - din burse pentru studii, în burse pentru schimb academic.

"Asta înseamnă ca tînărul va incheia un contract, se va încheia un contract și între universitatea din Moldova și universitatea din străinatate care va presupune că studentul va studia un semestru în Moldova și un semestru în străinatate. În cele din urmă, el va primi două diplome, nu va întrerupe complet relațiile cu țara sa și va exista mai multe posibilități ca el să rămînă acasă", a subliniat Corneliu Popovici.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?