X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

Cum putem lupta cu cerșetorii-simulanți în Moldova

28 noi. 2020,, 14:00   Societate
7963 0

În Moldova cerșetoria este adesea un fenomen social care există din cauza că cetățenii trăiesc în sărăcie. Dar pentru simularea posibilității fizice și psihice limitate în legislația moldovenească ar trebui să existe sancțiuni corespunzătoare.

O astfel de opinie a fost exprimată pentru Noi.md de expertul IDIS "Viitorul" în problem de populație și demografie, Valeriu Sainsus.

”Am în vedere sărăcia periferiilor. Desigur, în capitală există cerșetori proprii, dar cei mai mulți au venit din sate”, își spune opinia expertul independent.
În opinia sa, acest fenomen se manifestă cel mai mult la Chișinău, mai puțin – la Bălți, în sate el nu există. De obicei, sătenii săraci muncesc ocazional pentru a se hrăni. Deși există și din cei care speculează situația lor precară.

”Adesea, în perioada primăvară-toamnă gospodăriile de fermieri din localitățile rurale au nevoie de brațe de muncă. Acolo se plătesc cîte 150-200 pe zi, însă unora nu le convine, căci știu că la Chișinău pot aduna mai mult. În oraș poți mai lesne specula situația precară în care te afli, și aduna o sumă frumușică fără a munci. Iar la sat lumea nu-ți va da bani pur și simplu, dar îți va propune să muncești, pentru a fi remunerate”, a menționat Valeriu Sainsus.

În opinia sa, în Moldova nu există o rețea organizată de cerșetori.


”Cetățenii sărmani, pe care îi văd pe străzile orașului, nu stau ziua întreagă în același loc, cerșind bani de la trecători. De cele mai multe ori, acest fenomen este vizibil la începutul sau la finele lunii. Se explică prin faptul că în stradă ies pentru a cerși oamenii cărora nu le-au ajuns bani de la pensie la pensie, sau de la indemnizație la indemnizație. Iar finele unei luni – începutul următoarei este perioada lipsei de bani” a spus expertul IDIS "Viitorul" în problem de populație și demografie.

Din observările lui, de cele mai multe ori oamenii cerșesc în timpul rece al anului, căci au nevoie de bani suplimentari pentru a achita serviciile de încălzire a locuinței.

”Personal, nu am observat persoane concrete, care să cerșească zi de zi, și eu să pot concluziona că ele o fac în folosul cuiva. În trecut, au fost mai mulți cerșetori, acum numărul lor s-a redus. Cred că explicația constă în faptul că cetățenii noștri nu-s la fel de generoși ca mai înainte – reieșind din situația epidemiologică actuală și din starea economică a țării”, a subliniat Valeriu Sainsus.

El este de acord că pentru simularea dezabilității fizice și psihice în legislația moldovenească trebuie să existe sancțiuni.

Dar de ce anume acum, și nu mai înainte a apărut necesitatea introducerii lor în legislație, expertul explică prin faptul, că Republica Moldova, fiind un stat tînăr, trebuia să eficientizeze alte aspecte legislative importante. Iar în prezent au apărut condiții și posibilități pentru a legifera și problemele ce țin de cerșetorii-simulanți.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?