Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

Cum este organizat Serviciul de Informații și Securitate și cu ce se ocupă

22 mai. 2023,, 20:00   Societate
2689 0

Fiecare țară, pentru a-și asigura securitatea statului, are cel puțin două structuri, două servicii speciale care desfășoară o activitate informativă externă și contrainformativă.

Despre acest lucru a declarat fostul șef al Direcției spionaj extern din cadrul Serviciului Informații și Securitate al Moldovei, colonelul în rezervă Alexei Serebreanschi, în cadrul emisiunii "Без галстуков", cu Alexandr Stahurschi pe canalul N4, relatează Noi.md

Serebreanschi a vorbit despre modul în care este aranjată structura serviciului de informații de securitate al Moldovei și despre modul în care funcționează serviciile speciale în diferite țări.

El a explicat că în majoritatea țărilor, informațiile și contrainformațiile sînt structuri separate, servicii separate care funcționează în beneficiul securității țării.

"Serviciile interne de contrainformații se ocupă cu protejarea secretelor de stat, protejarea statului de alte servicii speciale, iar speciale serviciile de informații sînt o structură separată care se ocupă cu culegerea de informații: informații politice, economice, științifice și tehnice. Contracarează terorismul, terorismul internațional, contribuie la asigurarea securității ambasadelor noastre de peste hotare sau a oficialilor care sînt purtători de secrete, care au acces la secrete și lucrează temporar sau permanent peste hotare", a menționat fostul șef al Direcției Spionaj Extern a Republicii Moldova.


Potrivit acestuia, spionajul se ocupă și cu protejarea cetățenilor noștri aflați în străinătate și se pomenesc în diferite situații problematice legate de terorism sau situații în care alte servicii speciale doresc să-i recruteze etc.

"Sarcina principală a serviciilor speciale de informații este culegerea de informații. În primul rînd, obținerea de informații, în baza cărora se iau decizii politice. Aceasta este baza și fundamentul activității serviciilor de informații străine, deoarece conducerea țării are nevoie de informații obiective pentru a lua unele decizii strategice", a spus Alexei Serebreanschi.

El a explicat că Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene are o ambasadă, are contacte, desfășoară și unele negocieri secrete și multe altele, iar ministerul, la rîndul său, oferă informații conducerii țării, care ia decizii.

"Cu toate acestea, diferența dintre Ministerul Afacerilor Externe, care lucrează în străinătate, și Serviciul de Informații, este că Ministerul de Externe comunică întotdeauna și lucrează pe o platformă diplomatică deschisă. Chiar dacă există unele întîlniri confidențiale, ei iau aceste informații din surse deschise, din negocieri deschise. În ceea ce privește serviciul de informații, aceasta este structura care primește informații din străinătate din numeroase surse - surse închise și deschise. Asta în primul rînd. În al doilea rînd, el analizează toate aceste informații și oferă tematic informații conducerii țării pentru luarea deciziilor. In asta constă fundamentul serviciilor de informații", a spus fostul șef al Direcției spionaj extern al Republicii Moldova.

"Aceasta este o structură importantă. Este structura și sistemul de securitate a statului. Este, așa cum spun mereu, ochii care văd în depărtare, știu ce se va întîmpla mîine, ce se va întmpla peste un anumit timp, ce va fi peste deal și așa mai departe. În baza datelor pe care le obține serviciul de informații, ea își face prognoze, care sînt importante pentru Moldova", a subliniat Alexei Serebreanschi.

2
0
0
1
4

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?