X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

Cultivatorii de lavandă amenință cu proteste

18 sep. 2023,, 14:23   Societate
4069 0

Cultivatorii și procesatorii de plante aromatice și medicinale din Moldova sînt în prag de faliment și solicită măsuri urgente de suport din partea autorităților.

Asociația Cultivatorilor și Procesatorilor de Lavandă din Moldova (ACPL) avertizează că va desfășura acțiuni de protest în fața Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare (MAIA), dacă solicitările antreprenorilor nu vor fi auzite de autorități.

ACPL s-a adresat în repetate rînduri MAIA, semnalînd problemele cu care se confruntă sectorul, însă autoritățile nu au luat careva măsuri. „Prețurile la produsele noastre au scăzut pe piață și în condițiile actuale prețul pentru gaz depășește 50% din costul produsului vîndut. Astfel, producătorii mici și mijlocii de uleiuri esențiale, în special cei care au făcut investiții în ultimii 2-3 ani, sînt în prag de faliment”, a declarat pentru Anticorupție.md Alexandru Bădărău, directorul executiv al ACPL, transmite anticoruptie.

Potrivit lui, antreprenorii din acest domeniu au rămas fără șanse să beneficieze de ajutoare, din moment ce Plantele Aromatice și Medicinale au fost excluse din Strategia Națională de Dezvoltare a Horticulturii, în 2019. Aceasta urma să devină obiectul unei alte strategii, care așa și nu a apărut. „În baza deciziei Comisiei pentru situații excepționale din 2022, agenții economici au beneficiat de compensații la gaz pe perioada ianuarie-martie 2022, iar producătorii și procesatorii din domeniul nostru nu a fost incluși în aceste măsuri de susținere”, explică Alexandru Bădărău.

Domeniul plantelor aromatice și medicinale a fost inclus, în anul curent, în Strategia Națională de Dezvoltare Agricolă și Rurală 2023–2030, însă cultivatorii și procesatorii au nevoie de asistență neîntîrziată deja acum. ACPL a anunțat autoritățile, printr-o declarație, că va ieși la protest în fața sediului MAIA, în cazul în care revendicările asociației nu vor fi soluționate.


Principalele măsuri de sprijin solicitate de producătorii de uleiuri esențiale sînt compensarea costurilor de procesare a uleiurilor esențiale, compensarea investițiilor în echipamentele de distilare în bază de biomasă, finanțarea asociațiilor din domeniul în baza modelului aplicat pentru Grupurile de Acțiune Locală (GAL) și includerea sectorului de uleiuri esențiale în programe de dezvoltare. Pe termen lung, membrii asociației doresc majorarea subvențiilor pentru înființarea plantațiilor multianuale, ajustarea cadrului legal național în conformitate cu cel european, a procedurilor de subvenționare și a altor acte normative aferente sectorului și industriilor conexe, încît domeniul să beneficieze de oportunități egale de dezvoltare cu alte ramuri.

Asociația Cultivatorilor și Procesatorilor de Lavandă are, în prezent, 37 de membri care produc și procesează plante aromatice și medicinale, din care se extrag uleiuri esențiale, care sînt materie primă pentru mai multe industrii, inclusiv farmaceutică și alimentară. 23 dintre membrii asociației sînt antreprenori care au inițiat afacerea acum 1-2 ani, iar 18 sînt migranți care au revenit în Republica Moldova pentru a investi în acest domeniu.

10
1
0
2
1

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?