X 
Arşiţa stiri: 209
Jocurile Olimpice stiri: 242
Transnistria stiri: 1460

Cristina Ciubotaru: "Mica corupție nu poate fi învinsă prin urmărire penală "

8 aug. 06:00   Societate
5 ore in urma 1472 0

În Moldova, mica corupție nu poate fi învinsă prin urmărire penală, dar trebuie învinsă prin metode preventive.

O astfel de opinie a exprimat Cristina Ciubotaru, avocat și fost director adjunct al Centrului Național Anticorupție din Moldova, în cadrul emisiunii „Без галстуков” cu Alexandru Stahurski la postul de televiziune N4, relatează Noi.md.

Ea a remarcat că atunci cînd spui ”corupție mică” ai impresia că este nesemnificativă, nesemnificativă în ceea ce privește sumele, dar nu și în ceea ce privește consecințele sale.

"Nu poți cunoaște importanța consecințelor actelor de corupție, mai ales în cazul corupției pe care cu toții am poreclit-o mica corupție. Eu cred că Centrul Național Anticorupție ar trebui să lupte cu mica corupție, sau așa-numita corupție sistemică, în primul rînd prin metode preventive", a declarat Cristina Ciubotaru.

Potrivit acesteia, un organ de stat poate fi privit ca o piramidă, la baza căreia se află funcționarii de nivel inferior sau angajații bugetari de nivel inferior, iar în vîrful piramidei se află înalții demnitari. Adică, cu cît mai aproape de vîrful piramidei, cu atât nivelul corupției este mai ridicat și cu atît mai mari sunt sumele mitelor.


"Dar dacă ne vom uita la baza piramidei – acolo sînt foarte mulți corupți. Dacă prinzi unul-doi, sau 100, sau 200 de profesori sau polițiști, nu se va schimba mare lucru. Deci viețile oamenilor nu se vor schimba prea mult. Aproape că nu se va simți. Va fi un procent foarte mic în comparație. De exemplu, dacă vom prinde un deputat corupt, din 101 deputați, acesta va fi 1%, iar dacă vom prinde o mie de mici funcționari - nu va fi 1%, ci un procent mult mai mic", a declarat avocatul, fost director adjunct al SIS.

Ea a atras atenția asupra faptului că pe fiecare caz penal se cheltuie mult timp, ceea ce înseamnă salarii pentru nu cei mai prost plătiți ofițeri de urmărire penală, procurori, judecători și așa mai departe.

"Adică, investigarea acestor cazuri nu este o plăcere ieftină. Și merită oare să te chinui, de exemplu, cu acte de corupție de 100 de lei? Nu spun că acestea nu trebuie investigate. Bineînțeles că trebuie! Dar principalul e să vedem care sînt cauzele acestor mii, milioane de cazuri de mică corupție, de corupție cotidiană, pentru că, potrivit studiilor, chiar și cele mai impresionante sume de mare corupție, corupție de miliarde de dolari la nivel înalt, sînt de obicei mai mici decît suma totală a corupției la nivel mic. Deoarece costul total al corupției mici este mult mai mare decît ceea ce se fură la nivel înalt. Trebuie de luptat și cu o corupție și cu cealaltă, dar mica corupție nu poate fi combătută prin urmărire penală", a subliniat Cristina Ciubotaru.

Potrivit acesteia, din cauza faptului că fiecare caz penal necesită o anumită perioadă de timp, orice agenție anticorupție poate produce doar un anumit număr de cazuri, ea nu va putea investiga totul pentru că le depășește capacitățile.

"De exemplu, de obicei ei au informații pentru 100-1500 de cazuri pe an, iar SIS poate trimite în instanță circa 200-300 de cazuri, deoarece în multe dosare nu există dovezi. Corupția nu este doar greu de prins, ci și destul de greu de investigat, deoarece există factorul vitezei și trebuie să acționezi rapid și decisiv, iar acest lucru nu este întotdeauna posibil", a declarat avocat, fostul director adjunct al SIS.

Ea a atras atenția asupra faptului că adesea legislația stabilește premise pentru stimularea corupției, iar acesta este un fenomen comun, de aceea toată corupția, sistemică sau banală, vizibilă, nu poate fi învinsă dacă alergi după ea, deoarece nu vor exista niciodată atîtea picioare care să alerge și atîtea mîini care să prindă.

"Va trebui să transformăm jumătate din țară în SIS. Același SIS poate produce 300 de cazuri pe an. Acolo există 350 de angajați. În afară de asta, ei se ocupă și cu altceva. Și maximum ei produce 300 de cazuri. Ce cazuri ar trebui să fie acestea? Și ar trebui să se ocupe de aceste 1.500 de cazuri, care în cele din urmă se vor reduce la un maxim de 300 de cazuri? Și apoi începi să te gîndești: La ce bun? Ce se schimbă? Dacă nu se schimbă nimic, atunci poate că ei ar trebui să se ocupe cu altceva? Și să acordăm o atenție foarte serioasă prevenirii, pentru a nu da posibilitatea de a face toate acestea prin legislație, să monitorizăm modul în care legile sînt scrise, astfel încît să nu dea naștere la corupție, iar acestea să fie scrise pentru oameni, nu pentru funcționari", a subliniat Cristina Ciubotaru.

3
0
0
1
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum veți proceda în cazul referendumului republican privind integrarea europeană a R. Moldova?
CAII MOLDOVENEȘTI, ÎN CENTRUL UNUI SCANDAL!Сандуляк Владислав