Despre aceasta a menționat Cristina Ciubotaru, avocat și fost director adjunct al Centrului Național Anticorupție din Moldova, în cadrul emisiunii „Без галстуков” cu Alexandru Stahurski la postul de televiziune N4, relatează Noi.md.
Ea a menționat că expertiza anticorupție este un instrument foarte bun, a cărui popularitate este în creștere la nivel mondial, și ar trebui să i se acorde o atenție serioasă.
"Cînd faci o expertiză anticorupție, faci o verificare suplimentară a faptului dacă legea a fost scrisă pentru interesul public sau pentru interesul personal al unor funcționari care vor să fie "plătiți"", a subliniat Cristina Ciubotaru.
Potrivit acesteia, atunci cînd legile sînt scrise pentru oameni și nu pentru funcționari, atunci sistemul începe să funcționeze într-un mod convenabil pentru oameni. Și atunci cetățenii vor plăti cu plăcere taxe și impozite, iar bugetul va crește. Iar atunci cînd legile sunt scrise în așa fel, încît trebuie neapărat să "plătești" cuiva, atunci omul de afaceri va avea mai puțini bani să se dezvolte și să plătească mai multe taxe la buget.
"Cum îi putem prinde pe toți, dacă o astfel de condiție prealabilă este prevăzută în lege, iar noi scriem foarte multe legi? Iată de ce este important să avem dezbateri publice asupra legilor, astfel încît legile să fie scrise pentru comoditatea oamenilor, a oamenilor de afaceri, astfel încît aleșii poporului să se gîndească la popor, dar de obicei ei se gîndesc la anumite interese personale, private, care fac obiectul unui lobby prin intermediul deputaților", a declarat avocatul, fost director adjunct al SIS.
Ea a subliniat că de foarte mulți ani urmărește ce se întîmplă în parlament și poate spune că, foarte des, în inițiativele deputaților sînt promovate interese personale - de patru ori mai des decît în inițiativele guvernului.
"Inițiativele guvernului, pe de altă parte, de trei ori mai des decît inițiativele parlamentului, duc la extinderea competențelor puterii executive - doar pentru a crea acele condiții în care acestea vor "derapa". Pentru că atunci cînd ministerele scriu legi, le scriu pentru ele însele. Se gîndesc cum le va fi lor comod să lucreze cu aceste legi, dar nu la a face viața mai ușoară oamenilor", a spus Cristina Ciubotaru.Potrivit acesteia, esența rolului expertizei anticorupție nu este de a crea proceduri inutile și birocrație, care nu vor face decît să genereze corupție, ci de a explica unde ar putea apărea corupție prin adoptarea de noi legi.
"De fiecare dată cînd omului îi va fi incomod din cauza faptului că va fi nevoie de mai mult timp, sau mai multe resurse, sau unele categorii vor fi discriminate prin lege, de fiecare dată va exista stimulenult de a depăși acest timp, aceste dificultăți, această birocrație, discriminare, pentru ca omul să obțină ceea ce ar trebui să obțină deja prin lege. Adică, oamenilor nu ar trebui să fie le greu sau incomod să-și realizeze drepturile și interesele legitime. Ar trebui să fie cît mai convenabil posibil. Acesta este rolul expertizei anticorupție", a subliniat avocatul, fost director adjunct al SIS.
Ea a menționat că una dintre cele nouă condiții ale Uniunii Europene pentru integrarea europeană a Republicii Moldova a fost cerința ca toate legile să fie supuse obligatoriu expertizei anticorupție și ca numărul de recomandări să fie luat în considerare cît mai mult posibil.
Adăuga comentariu