O astfel de opinie a exprimat Cristina Ciubotaru, avocat și fost director adjunct al Centrului Național Anticorupție din Moldova, în cadrul emisiunii „Без галстуков” cu Alexandru Stahurski la postul de televiziune N4, relatează Noi.md.
Ea a menționat că, pentru a rupe cercul vicios al corupției, este necesar nu doar de efectuat o expertiză anticorupție a întregii legislații adoptate, pentru a nu crea noi scheme de corupție și o nouă birocrație, ci și de lucrat asupra prevenirii corupției în rîndul funcționarilor.
Cristina Ciubotaru a atras atenția asupra faptului că în țara noastră corupția pasivă este mult mai mare decît corupția activă, deși indicatorii sînt aceiași: cîtă mită se ia, atîta se dă. Faptul că există multă corupție pasivă arată că „pârăsc” de obicei cei care dau mită, nu cei care iau mită. Acest lucru arată că avem un nivel foarte scăzut de integritate a funcționarilor.
„Oamenii vor înceta să dea mită atunci cînd funcționarii vor înceta să ia sau cînd vor fi pedepsiți pentru că încearcă să dea bani. Adică, pentru ca oamenii să nu mai dea mită, funcționarii publici trebuie să fie motivați. Nu spun că ar trebui să li se dea bani. Normalitatea nu este un motiv pentru a da unele premii, nu este nimic supranatural în asta. Dar trebuie de creat mecanisme psihologice, preventive, care să distrugă încrederea dintre cel care dă mită și cel care ia mită”, a subliniat avocatul, fost director adjunct al SIS.
„Și nu trebuie neapărat să îi bagi pe toți la închisoare. Cred că la acest nivel trebuie de acționat pe cale administrativă, mai ieftină, atunci cînd oamenii își vor da seama că își pot pierde locul de muncă sau se vor întîmpla alte lucruri nu foarte plăcute pentru ei. Și atunci vor începe să „toarne” pe cel care dă mită, iar aceștia vor înțelege foarte repede și nu vor mai da mită. Fiecare stat de succes care a învins corupția a lucrat întotdeauna în acest domeniu. Nu cunosc nici un exemplu de stat de succes care i-a pus la închisoare pe toți și astfel a învins corupția. Aceasta este o utopie. Nu există așa ceva și nu va exista niciodată”, a declarat Cristina Ciubotaru.
Adăuga comentariu