X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

Corneliu Popovici: Este imperativ să se găsească soluții pentru a menține calitatea educației

4 sep. 2023,, 07:22   Societate
3346 0

Este imperativ să se găsească soluții pentru a menține calitatea educației și pentru a opri migrația tinerilor din sate către orașe, evitând astfel supraaglomerarea și depopularea comunităților rurale.

De această părere este fostul ministru al educației, Corneliu Popovici, notează Noi.md.

Mai mult decît atît, potrivit unei postări făcute de acesta pe rețelele sociale, Moldova trebuie să se gândească cu atenție la cum poate asigura un viitor prosper pentru tinerii săi și să abordeze această problemă cu seriozitate și responsabilitate.

”Anul de studii în școlile din Chișinău a început cu surprize, în special pentru părinții copiilor care merg pentru prima dată la școală. Aceștia și-au exprimat nedumerirea în fața numărului excesiv de elevi în clase, care creează dificultăți atât pentru profesori, cât și pentru învățare.

Supraaglomerarea claselor din școlile din Chișinău este doar unul dintre rezultatele procesului numit "optimizarea școlilor", care în ultimul timp a luat o amploare neașteptată. Această optimizare sau, mai bine zis, lichidarea școlilor din localitățile rurale, este unul dintre factorii de bază care forțează tineretul să migreze, contribuind astfel la depopularea comunităților noastre și la redistribuirea populației tinere din Moldova la nivel național. Astfel, când satele noastre rămân fără tineri, Chișinăul se confruntă cu problema suprapopulării.


Procesul de optimizare agresivă din ultima perioadă, care vizează închiderea claselor liceale din unele sate cu mii de locuitori, inclusiv din apropierea capitalei, va accelera acest proces. Ca întotdeauna, aceste procese dăunătoare, inclusiv suprapopularea Chișinăului, afectează în primul rând sistemul educațional și calitatea studiilor. Cu clase supraaglomerate, resursele pentru fiecare elev devin limitate, iar calitatea învățământului scade. Despre ce fel de studii putem vorbi când în clasa întâi sunt 40-45 de elevi?

Întrebarea este: Quo Vadis Moldova? Încotro se îndreaptă Moldova? Este clar că politicile de optimizare a școlilor au consecințe serioase asupra educației și asupra viitorului țării. Procesul de optimizare a școlilor trebuie reevaluat.

Este imperativ să se găsească soluții pentru a menține calitatea educației și pentru a opri migrația tinerilor din sate către orașe, evitând astfel supraaglomerarea și depopularea comunităților rurale.

Moldova trebuie să se gândească cu atenție la cum poate asigura un viitor prosper pentru tinerii săi și să abordeze această problemă cu seriozitate și responsabilitate”, a scris Popovici.

Reamintim că în Republica Molodova anul școlar a început la 1 septembrie.

7
1
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?