X 
Arşiţa stiri: 199
Jocurile Olimpice stiri: 164
Transnistria stiri: 1415

Consiliul Superior al Procurorilor a comentat declarațiile lui Litvinenco

27 ian. 2023,, 12:13   Societate
2632 0

Consiliul Superior al Procurorilor a venit cu o reacție la declarațiile ministrului Justiției, Sergiu Litvinenco, potrivit căruia ”concursul la funcția de șef al PCCOCS urmează a fi inițiat repetat sau, după caz, reluat cînd va exista un CSP cu mandat plenipotențial, adică după finalizarea exercițiului de pre-vetting”.

Membrii CSP au calificat reacția ministrului drept o conduită ”lipsită de onestitate, centrată pe orgolii personale și menită se excludă orice poziții alternative, dat fiind faptul că prin procedee de acest gen se desconsideră regulile jocului democratic”, transmite realitatea.md.

Totodată, în mesajul CSP se precizează că majoritatea din actuala componență a Consiliului este formată din persoanele numite de partidul de la guvernare PAS.

”Totuși, subliniem că în actuala componență activă a CSP (11 membri), ponderea decizională o dețin membrii non-procurori, care sunt în număr de 6 membri. Mai mult de atît, din actuala componență a CSP doar 4 membri-procurori își exercită mandatul din anul 2018, pe cînd ceilalți 7 membri nu pot fi asociați componenței inițiale, mai ales că 6 membri au intervenit începînd cu octombrie 2021, circumstanță care exclude criticile legate de lipsa credibilității hotărîrilor adoptate de acest for de autoadministrare, insinuată în postare. Mai mult de atît, în partea ce ține de obiecțiile că mandatul CSP nu ar fi ,,plenipotențiar”, atenționăm asupra efectelor juridice și impactului instituțional pe care îl comportă asemenea abordare, deoarece ar putea afecta natura juridică a hotărîrilor adoptate în perioada anterioară”, se arată în mesajul CSP.

”Astfel, în lipsa unor hotărîri adoptate conform legii, dar prin sintagme declarative și construcții lingvistice generale se induce societății percepția că acest concurs la funcția de procuror-șef al PCCOCS ar fi afectat de vicii.


În acest context se impun cîteva clarificări:

– Demararea concursului nu este o expresie de voință/discreție a unor membri, dar rezultă din competențele stabilite de lege.

– Ministrul justiției a desemnat un reprezentant în componența Comisiei speciale de preselecție (avocatul Tudor Osoianu), participînd activ la această etapă a concursului.

– Ministrul justiției a participat la ședința CSP din 16 ianuarie 2023, în care a fost constituită Comisia specială de preselecție (ședință la care, de altfel, a fost agreată și data ședinței din 25.01.2023, dar nu a fost posibilă convocarea acesteia).

Respectiv, nu este clar la care ,,situație creată” se referă în postarea sa domnul Sergiu Litvinenco și din care circumstanțe a dedus ,,lipsa de credibilitate”, or este unanim știut că se impun investigații corespunzătoare, iar numai discuțiile din spațiul public nu pot constitui temei de contramandare a unor proceduri aflate în desfășurare, fapt pe care îl însușesc studenții chiar în primul an al facultății de drept.

Mai mult de atît, această procedură de concurs a fost demarată de un for colegial, prin majoritate de voturi, de aceea orice hotărîre (de prelungire sau de suspendare/sistare) aparține plenului CSP sau, după caz, instanței de judecată, dar nu unor membri individuali”, se mai arată în mesajul Consiliului.

1
0
0
0
3

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum veți proceda în cazul referendumului republican privind integrarea europeană a R. Moldova?
CAII MOLDOVENEȘTI, ÎN CENTRUL UNUI SCANDAL!Сандуляк Владислав