COVID-19 în MOLDOVA

Cîte școli din capitală optează pentru prezența fizică a 100% în clase

Cîte școli din capitală optează pentru prezența fizică a 100% în clase

Doar 36 din numărul total de 142 de școli din municipiul Chișinău au optat pentru modelul unu de reluare a studiilor, de la 1 septembrie.

Astfel, 10 private și 5 instituții speciale auxiliare, 11 instituții de învățămînt primar secundar ciclul 1, ciclul 2, solicită reluarea activității în regim normal, adică prezența copiilor în clase în proporție de 100%.

Într-un interviu pentru Sputnik Moldova, viceprimarul Angela Cutasevici, spune că pentru modelul șapte, adică cel combinat, unde lecțiile se vor face și online și în clasă, au optat 72 de instituții, iar pentru modelul doi, învățarea în două schimburi -19 instituții.


La identificarea modelelor se ține cont în special de numărul copiilor înscriși la studii. Potrivit Angelei Cutasevici, în municipiu sînt 30 de școli cu un număr de elevi care depășește cerințele normative. Dacă în mod normal într-o clasă ar trebui să fie între 25-30 de elevi, în cazul acestor 30 de instituții sînt clase cu 37-38 de copii.

„Este vorba de acele școli cu un management mai bun, cu amplasare geografică confortabilă. Astfel, situația în aceste instituții este mai dificilă, în specia în această perioadă”, mai spune Cutasevici.

Totodată, sînt 30 de instituții cu acoperire de 100%, dar nici în acest caz prezența sută la sută a copiilor nu poate fi asigurată, întrucît nu s-ar respecta distanța socială, una din condițiile impuse de autorități la reluarea activității instituțiilor de învățămînt.

La identificarea modelelor au fost consultați în primul rînd părinții copiilor. Aceștia au optat pentru modelul unu care presupune prezența în sălile de clasă în regim normal. Dar, ținînd cont de situația extrem de complicată în municipiu, acest model nu poate fi implementat.

„Vom aplica anumite principii comune pentru toate școlile care au clasa I, a IX-a, a XII-a, ce prevăd prezența obligatorie”, a explicat Angela Cutasevici.

Potrivit viceprimarului, după reluarea activității, angajații instituțiilor vor purta obligatoriu echipamente de protecție.

Astfel, cadrele didactice vor purta măști, personalul auxiliar va purta și halate, iar cei care lucrează în cantinele școlilor vor avea și viziere. Cu referire la copii, autoritățile municipale așteaptă decizia finală care va fi luată de un grup de specialiști în domeniu.

Citește-ne pe Telegram, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
Mai multe

Sondaj Toate

load