X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

Cînd va începe construcția noii clădiri a Filarmonicii Naționale

30 sep. 2023,, 10:00   Societate
1998 0

Construcția noii clădiri a Filarmonicii Naționale Serghei Lunchevici din Chișinău va începe după ce, în urma unui studiu de fezabilitate, vor fi determinate soluțiile tehnice și costul proiectului, precum și vor fi primite granturi și împrumuturi pentru construcția acestui important obiect cultural.

Despre aceasta a relatat pentru portalul Noi.md, consilierul ministrului Culturii, Roman Guneavîi.

El a descris întregul volum de lucru, făcut de persoanele responsabile din cadrul Ministerului Culturii pentru a apropia ziua în care compania selectată va purcede la înălțarea noii clădiri a Filarmonicii Naționale.

Roman Guneavîi a amintit că după incendiul din septembrie, 2020 a fost creată comisia de stat, care urma să inițieze expertiza tehnică și să studieze rezultatele investigației efectuate.

În martie, 2021 aceasta a prezentat raportul, din care rezultă că principalele construcții ale clădirii arse se află într-o stare nesatisfăcătoare, este vorba despre construirea unei noi clădiri.


După care în septembrie, 2022 noua conducere a Ministerului Culturii a anunțat concursul internațional, iar în mai, 2023 au fost publicate rezultatele lui. Din componența juriului internațional au făcut parte experți internaționali, inclusiv în domeniul acusticii.

După cum a explicat Roman Guneavîi, din start a fost pus scopul creării unui proiect care ar îndeplini toate standardele internaționale pentru asemenea instituții. Căci precedenta clădire a filarmonicii, reconstruită de mai multe ori, inițial nu avea nimic comun cu acest gen de construcții.

”De aceea vrem să construim o clădire fără analogie în Republica Moldova, care să corespundă cerințelor internaționale și unde ar putea evolua staruri mondiale. Recent, s-a discutat cu organizațiile internaționale de creditare și s-a vorbit despre respectarea întregului proces în cadrul viitoarei finanțări a acestui proiect de amploare. Creditorilor le-a fost oferită informația despre concursul internațional organizat, despre învingătorii selectați, despre existența concepției care corespunde tuturor standardelor pentru asemenea instituții, a menționat consilierul ministrului Culturii.

Potrivit acestuia, după ce cîștigătorul concursului, un proiectant din Germania, își va prezenta detaliat proiectul său în fața conducerii ministerului și a publicului larg, va fi realizat un studiu de fezabilitate, care va determina soluțiile tehnice și costul proiectului.

Va urma coordonarea tuturor documentelor la Ministerul Finanțelor, după care guvernul va aproba programul de finanțare. Mai este preconizată o întrevedere a reprezentanților Ministerului Culturii cu organizațiile internaționale de creditare, pentru dezbaterea chestiunii cofinanțării în formă de grant a acestui proiect. Adică, parțial banii pentru construcție vor proveni din credite, parțial – din granturi. Aceste etape și proceduri urmează a fi trecute și realizate.

În ceea ce privește costul prognozat al lucrărilor, Ministerul Culturii nu a putut oferi un răspuns, dat fiind că încă nu există nici măcar proiectul acestora.

”E imposibil să prognozăm acum costurile construirii noii clădiri a filarmonicii. Suma totală a costurilor unui proiect de o așa complexitate poate fi stabilită doar în cadrul studiului de fezabilitate. Asemenea documente elaborează companiile străine specializate. Noi nu avem experiența necesară, iar proiecte de acest nivel nu realizează orice țară. De aceea în fața noastră stă sarcina de a crea o clădire, care să corespundă tuturor standardelor internaționale. Pentru aceasta, vom atrage companii competente. Se referă și la proiectanți – punem accent pe specialiștii cu experiență în elaborarea proiectelor de acest gen”, a explicat Roman Guneavîi.

Ca răspuns la pretențiile sau nedumeririle unor cetățeni de ce durează așa de mult, că nici la trei ani după incendiu nu au început lucrările de construcție, consilierul ministrului culturii a declarat, că realizarea unor asemenea proiecte este o procedură destul de complexă, care necesită mult timp pentru a parcurge toate etapele de coordonări, negocieri, căutarea mijloacelor financiare etc.

”Lucrurile nu-s așa de simple cum par la prima vedere. Ele se complică și prin faptul că se desfășoară un concurs internațional cu participarea companiilor străine. Da noi avem nevoie neapărat de cele cu experiență în executarea unor proiecte similare. Plus la asta, trebuia alcătuit și studiat raportul tehnic, pentru a ști ce elemente ale clădirii arse putem păstra. Iar Consiliul național al monumentelor a atenționat că trebuie să facem studii istorice suplimentare privind elementele de patrimoniu, care ar putea fi restaurare cumva. Adică, există momente cu caracter tehnic”, spune R. Guneavîi.

”Există compania-învingătoare, cu care noi vrem să efectuăm proiectul dat. Organizației internaționale de creditare i-au fost prezentate rezultatele concursului, noi am atenționat asupra faptului, că această companie are experiență de realizare a unor proiecte similare. Dacă toate acestea vor fi aprobate, vom putea purcede la elaborarea studiului de fezabilitate. După care vom cunoaște exact parametrii și costurile viitoarei construcții. Așteptăm acum specialiștii din Germania, care au elaborat schița de proiect, ce va deveni baza relațiilor noastre reciproce cu organizațiile de creditare și cu partenerii internaționali de cofinanțare a proiectului în formă de granturi”, a subliniat el.

0
0
1
4
6

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?